Mainos

Palo tuhosi suomalaisturvaajien teltat ja aseet Tshadissa

- Nyt me korjaamme ja pystytämme kahta ehomman leirin palaneen tilalle. Tällaista ei koskaan toivoisi sattuvan, mutta kun näitä sattuu, niin silloin ei pidä jäädä kuokka kädessä haukottelemaan, everstiluutnantti Hans Adolf Ehrnrooth kuvailee tilannetta rauhanturvaajien leiriltä Tshadista.

Tänään puoli kahdeksalta paikallista aikaa suomalaisten rauhanturvaajien leirillä Tshadin Abechessa syttyi uhkaava tulipalo. Tulipalosta aiheutui mittavat aineelliset vahingot, mutta vakavia henkilövahinkoja ei sattunut. Kaksi rauhanturvaajaa sai lieviä palovammoja.

Suomalaisten kriisinhallintajoukon komentaja, everstiluutnantti Hans Adolf Ehrnrooth kertoo, että tulipalo sai alkunsa ampumatarvikkeiden varomattomasta käsittelystä.

- Täällä on aina aamuisin kova tuuli, joten tuli pääsi leviämään nopeasti muihin telttoihin. Leirin palokunta tuli nopeasti paikalle, mutta tuli oli jo ehtinyt tehdä tehtävänsä, hän kertoo.

Tshadissa suomalaisia rauhanturvaajia on kaikkiaan 58. Samalla alueella on myös rauhanturvaajia Puolasta ja Ranskasta.

Tilapäismajoitus kunnossa

Tulipalo tuhosi kaikkiaan neljä majoitustelttaa. Lisäksi tuli tuhosi teltoissa olleet aseet ja rauhanturvaajien omaa omaisuutta. Ehrnroothin mukaan tulen lämmittämät rynnäkkökiväärit ja patruunat alkoivat "papattaa", joten alueella olevat henkilöt piti evakuoida nopeasti pois.

- Ampumatarvikkeet ja kivääripatruunat eivät lämmetessään laukea kuin kiväärillä ampuen. Mutta kun ruuti lämpenee, se sinkoilee sinne tänne ja se on luonnollisesti yhtä vaarallista kuin ampuminen, joten siinä vaiheessa alueelta oli lähdettävä nopeasti pois, Ehrnrooth selittää tilanteen kulkua.

Everstiluutnantin mukaan heillä on tarkka tieto, mitä aseita on mennyt. Näiden suhteen leirillä toimitaan puolustusvoimien omien määräysten mukaan ja asiasta tehdään tarvittava tutkinta.

Majoitustelttansa palossa menettäneet rauhanturvaajat eivät jää taivasalle, vaan heidät majoitetaan leirillä olevien muiden joukkojen telttoihin.

- Ranskalainen huoltopataljoona ja puolalainen ilmailuosasto ovat molemmat tarjonneet meille majoitusta. Kyllä pojille löytyy katto pään päälle tälle ja tuleville illoille, Ehrnrooth vakuuttaa.

Porin prikaatin antaman tiedon mukaan uudet teltat ja muut varusteet pyritään laittamaan matkaan jo maanantaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.