Palmia-pomo: Lapsenlapsenikin syö Palmia-ruokaa

Helsingin kaupungin päiväkotien ja koulujen ruokailusta vastaavan Palmian johtaja kertoo olevansa ylpeä siitä, että hänen oma lapsenlapsensa syö päiväkodissaan Palmian valmistamaa ruokaa. Johtaja vakuuttaa, että helsinkiläisissä päiväkodeissa huomioidaan jatkossakin kaikki erityisruokavaliot ja leivotaan pullaa.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti myöhään illalla ulkoistaa päiväkotien ruokahuollon sosiaalivirastolta kaupungin liikelaitoksen Palmian vastuulle ensi elokuusta lähtien. Päätös herätti etukäteen vanhempien kiihkeää vastustusta. Vanhemmat vetosivat mm. siihen, että oma keittäjä on myös lasten kasvattaja ja kritisoivat Palmian laitosmaisuutta.

Palmian catering-palvelujen johtaja Maija Lanne vakuuttaa, että päiväkodeissa valmistetaan jatkossakin ruokaa: omat keittäjät eivät siis ole katoamassa. Näin siitä huolimatta, että päätöksellä etsitään 40 työntekijän ja kahden miljoonan euron säästöjä vuodessa.

- Nyt on tarkoitus etsiä koulujen ja päiväkotien synergiaetuja. Otan esimerkiksi Vuosaaren, jossa pienellä alueella on Palmialla 12 koulua ja sosiaalivirastossa yli 30 päiväkotia. Nyt jako liikelaitokseen ja virastoon estää henkilöstön järkevän käytön, Lanne kertoo.

Lanne korostaa myös, että Palmia noudattaa samaa Helsingin kaupungin työehtosopimusta kuin sosiaalivirastokin. Lisäksi hän mainitsee keittäjien mahdollisuuden alan jatkokoulutukseen Palmian catering-osaston sisällä.

Veroeuroja ja luontoa säästyy kuljetuksissa

Veroeuroja säästyy myös mm. kilpailuttamisessa sekä kuljetuksissa. Palmia on parhaillaan kilpailuttamassa raaka-aineen toimittajia ja on nyt entistä suurempi eli kilpailukykyisempi ostaja. Vanhempien pelkoon siitä, että lähiruoka tai ylipäätänsä suomalainen raaka-aine häviää eilisellä valtuustopäätöksellä pikkulasten ruokapöydistä, Lanne aluksi huokaa.

- Ei kotimainen ole pärjännyt tähänkään asti kilpailussa. Palmia tarjoaa vuodessa yli 18 miljoonaa ateriaa, joten siihen tarvittaisiin koko maan luomu- ja lähiruoka. Lisäksi määrärahat ovat niin pienet, että yhtälö on vaikea. Määrärahojen nostaminen on kunnallispoliitikkojen päätettävissä, Lanne vastaa.

Hän nostaa esiin toisenlaisen ympäristönäkökulman.

- Kun saamme elintarvikkeiden kuljetuksen keskitetysti päiväkoteihin ja kouluihin esimerkiksi juuri Vuosaaressa, raskas liikenne alueella vähenee, ilmanlaatu paranee ja lasten turvallisuus parantuu.

Palmialla on oma ravitsemusterapeutti

Vanhempien pelon erityisruokavalioiden unohtumisesta Lanne tyrmää täysin.

- Sosiaalivirastolla ei ole omaa ravitsemusterapeuttia eli päiväkoteihin on ostettu ravitsemusterapeutin palveluja jo nyt meiltä. Tämäkin osoittaa, kuinka syvä asiantuntemus Palmialla ruoka-asioissa on, puhumattakaan erilaisista sairaiden vanhuksien dieeteistä, Lanne sanoo.

Lanne vakuuttaa, että jatkossakin päiväkodeissa leivotaan pullaa ja keittiöhenkilökunta tuntee lapset nimeltä.

- Teemme ns. palvelukuvauksen myös päiväkoteja varten. Kouluissa tämä velvoittaa meidän henkilökuntaamme opettamaan koululaisille, miten ruokailuvälineitä käytetään ja miksi hattu pitää ottaa päästä pois, Lanne antaa esimerkkejä Palmian ja opetusviraston välisestä palvelukuvauksesta.

Palmia hoitaa nyt 160 helsinkiläiskoulun ruuan.

Äitinä ja isoäitinä Lanne kuitenkin myös ymmärtää vanhempien pelot.

- Lasten ruoka herättää aina tunteita. Mutta isoäitinä olen ylpeä siitä, että oma lapsenlapseni syö päiväkodissa Palmian valmistamaa ruokaa, johtaja Maija Lanne sanoo.

Lue myös:

( 9.9.2009)

Lue myös:

    Uusimmat