Palkanmaksu ontuu yhä useammin

Yhä useampi työntekijä saa palkkaa useita viikkoja myöhässä. Palkanmaksu ontuu erityisesti rakennus- ja palvelualalla. Valtio joutui maksamaan palkkaturvaa saataviaan karhuaville työntekijöille viime vuonna yli kymmenen miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Rakennusmies Juha Ovaskainen tarttuu töihinsä aivan kuten ennenkin, vaikka palkka on parisen viikkoa myöhässä.

- Omia laskujen järjestelyitä ja maksujen hoitamisia, niitä on vaan pitänyt järjestää ja järjestää toisella tapaa, Ovaskainen kertoo.

Toistaiseksi perheellisen miehen pinna on venynyt ja ymmärrystä työnantajaa kohtaan riittää. Työantajalla on tilanteelle yksinkertainen selitys: raha ei liiku rakennuksilla.

- Palkanmaksu on, voisi sanoa, että järjestelmällisesti ollut myöhässä. Tästä on aina neuvoteltu työntekijöiden kanssa. Viiveet ovat olleet viikosta jopa seitsemään viikkoon, kertoo yrittäjä Toni Niemelä To-Ci oy:stä.

Vaikka tässä työsuhteessa asiat on saatu sovittua, useissa tapauksissa näin ei ole. Yhteydenotot työsuojeluun ovat palkanmaksuongelmien vuoksi lisääntyneet selvästi.

Uudenmaan aluehallintovirastosta kerrotaan, että palkanmaksuongelmien kanssa painivat tuhannet työnantajat.

- Noin neljänneksen verrattuna aikaisempaan eli kyllä se on ihan huomattavissa määrin lisääntynyt, laskee tarkastaja Jukka Kurki. - Vuositasolla puhumme tuhansista yhteydenotoista.

Työsuojelun mukaan ongelmissa ei ole ainoastaan rakennusala, räikeitä tapauksia löytyy myös muun muassa palvelualalta.

- Lama tekee sen, että halutaan pitää jostain turvasta kiinni, vaikka siitä ei rahaa tulekaan, päättelee Kurki.

Valtio maksaa yhä useammin palkkasaatavia työntekijöille, kun työnantaja on maksukyvytön. Viime vuonna valtio maksoi palkkaturvaa yli yhdeksälle tuhannelle henkilölle 35 miljoonan euron edestä - eikä muutosta parempaan ole vielä luvassa. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan nyt mennään loppuvuoden tahtia.

- Yksittäiset suuret konkurssitkin voivat tietysti muuttaa näitä summia äkillisestikin, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön ylitarkastaja Nico Steiner.

Vaikka Juha Ovaskainenkaan ei odota ihmeitä, luovuttaa hän ei aio.

- Ei se ainakaan auta asioita, että lyödään hanskat tiskiin ja lähdetään kotiin.

Katso Aino Huilajan juttu

Lue myös:

    Uusimmat