Paljon kritisoitu Valtteri Bottas paaluttaa MTV:lle kaudestaan: "Saan olla ylpeä"

1:25
Valtteri Bottas kertoo Formulasirkuksessa saavutuksestaan F1:n kesätauon aikana.

Mercedeksen F1-kuski Valtteri Bottas on saanut otteistaan eri puolilta runsaasti rapaa, ja hänen taustavoimiinsa kuuluva kaksinkertainen maailmanmestari Mika Häkkinenkin on älähtänyt "liiasta kritiikistä". Bottas itse sanoo voivansa olla kaudestaan ylpeä.

MAINOS

Koko F1-kausi C Moressa!

Yhdysvaltojen GP 22.-24.10.
Su: Yhdysvaltojen GP klo 21.55, ennakkotunnelmat klo 21.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Tuloksellisesti Mercedeksen suomalaispilotin sesonki ei ole ollut riemujuhlaa. MM-sarjassa Bottas on tallikaverinsa Lewis Hamiltonin, Red Bullin Max Verstappenin ja McLarenin Lando Norrisin takana neljäntenä. 11 kisan jälkeen voittotili on vielä avaamatta, ja Bottaksen sesongin parhaana sijoituksena on kakkostila Itävallasta.

Huomionarvoista on, että kilpailun kiristyminen on vaikeuttanut kärkikaksikkoon yltämistä huomattavasti. Siinä missä edellisinä kausina totuttiin pääsääntöisesti Mercedeksen dominointiin, Red Bull on kilvoitellut Mercedeksen kanssa tiukasti voitoista.

– Tänä vuonna on ollut erilainen tilanne. Jokainen virhe kostautuu paljon enemmän, on se sitten aika-ajossa tai kisassa. Minulla ei ollut todellakaan mikään paras startti kauteen, Bottas tunnustaa MTV Urheilulle.

Bottas nostaa samaan hengenvetoon esiin keskeytyksensä. Ensimmäisiin viiteen kilpailuun niitä tuli kaksi, ja kolmas keskeytys tuli viimeisimmässä, sesongin 11. GP:ssä Unkarissa. Bottas aiheutti tuolloin märällä radalla ensimmäisessä mutkassa joukkokolarin.

– Pisteitä on mennyt paljon hukkaan, mutta minkäs noille voi. Pitää vain koettaa painaa. Vielä on vähintään puolet kaudesta edessäpäin. Keskitytään siihen ja otetaan kisa kerrallaan.

"Kaikki on ollut pelissä"

Bottas on puhunut toisinaan peiliin katsomisesta. Hän on tämänkin vuoden aikana ehtinyt kohdistaa silmämuniaan toisinaan niin armottomaan heijastavaan pintaan.

– Peiliin tulee aina katsottua. Esim. Unkarin kisassa ensimmäisen mutkan virhe oli minun virheeni. Niitä sattuu ja niitä tulee kaikille. Kyllä se sattuu, kun se tulee omalle kohdalle, mutta niistä pääsee aina yli ja niistä oppii.

2:48
Valtteri Bottas aiheutti peräänajollaan joukkokolarin Unkarin GP:n ensimmäisessä mutkassa.

Perään Bottas naulaa voimakkaita sanoja.

– Jos katson kokonaisuudessaan muuten kautta, saan olla ylpeä. Kaikki on ollut koko ajan pelissä ja mitään kiveä ei ole jäänyt kääntämättä. Aina olen koettanut saada maksimit irti itsestäni ja autostani.

– Voin sanoa, että kaikki on ollut pelissä.

Ikävä voittamista

Bottaksen takamatka MM-sarjan kärkimieheen Hamiltoniin on rujo, 87 pistettä. Kausi on toisaalta kesätauon juuri päättyessä vasta puolivälin krouvissa. Bottaksen mukaan kelkan kääntäminen ei vaadi ihmeitä, vain kovan työn jatkamista.

– Koetetaan maksimoida joka kisaviikonloppu yksittäisenä kisana. Meidän pitää koettaa tiiminä tehdä hyvää yhteistyötä, että pystymme voittamaan merkkimestaruuden.

– Itse totta kai (yritän) niin korkealle kuin mahdollista. Voittamista kaipaan tosi paljon. Se on koko ajan mielessä.

– Sitä tunnetta on ikävä. Se ajaa minua joka päivä tekemään töitä.

"Aikamoinen painekammio"

Voittamisen euforiaa Bottas on päässyt maistamaan F1-urallaan tähän saakka yhdeksän kertaa – kaikki Mercedeksellä, jonka riveissä hän on ajanut vuodesta 2017 lähtien. Ei ole kuitenkaan sanottua, ajaako Bottas tämän kauden jälkeen enää voitoista taistelevassa sarjan huipputallissa, sillä suomalaisen tilalle on tyrkyllä Williamsin nuori brittiässä George Russell.

Mercedes on linjannut tekevänsä valinnan Hamiltonin ensi kauden tallikaverista nimenomaan Bottaksen ja Russellin välillä, ja useimmat varikoiden kuiskutukset ovat vieneet Russellia Bottaksen tilalle.

Bottas on ollut viime kisoissa herkeämättä luupin alla. Hän sanoo yleisellä tasolla, että lajissa on kaikkein vaikeinta se, kuinka kuormittavaa se on kokonaisuudessaan.

– On pystyttävä pitämään paketti kasassa enimmäkseen mentaalisesti. Että pysyy fokus oikeissa asioissa, pysyy nautinto tekemisessä. Tuntuu, että aika monet tiimit ja kuskit ovat aikamoisessa painekammiossa. Siinä voi helposti lähteä nautinto ja maku lajista.

Toisinaan on paikallaan terottaa itselleen, miksi tekee sitä, mitä tekee, ja mitkä omat tavoitteet ovat.

– Koettaa pitää mielen kirkkaana, Bottas ynnää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja