Paljastiko Trump salaisia tiedustelutietoja Twitterissä? Presidentin jakama kuva herättää huolta – "Tervetullut tieto vihollisillemme"

Mihin USA:n ja Iranin kiristyvät välit voivat johtaa? 5:48
Videolla ulkoministeri Pekka Haavisto arvioi Yhdysvaltain ja Iranin kiristyneitä välejä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkaisi perjantaina Twitterissä kuvan Iranin epäonnistuneen satelliittilaukaisun tapahtumapaikasta. Kuva mahdollisesti paljastaa Yhdysvaltain salaisia tiedustelutietoja.

Trumpin julkaisemassa mustavalkokuvassa näkyy Pohjois-Iranissa sijaitseva vahingoittunut laukaisualusta. Iran yritti lähettää satelliitin avaruuteen torstaina, mutta se kuitenkin räjähti laukaisun yhteydessä. Trumpin mukaan Yhdysvalloilla ei ollut osallisuutta "katastrofaaliseen onnettomuuteen". Hän toivottaa Iranille onnea tapauksen selvittämiseen. 

Tiedusteluviranomaisten mukaan Trumpin jakama kuva on hyvin todennäköisesti salaiseksi luokiteltu. CIA:n entinen analyytikko Patrick Eddingtonin uskoo, että kuvan on ottanut yhdysvaltalainen vakoilusatelliitti.

– Jos presidentti tviittasi luottamuksellisen kuvan, jossa on hyödynnetty edistyksellisintä teknologiaamme, se on varmasti tervetullut tieto vihollisillemme, Eddington toteaa.

Trump puolestaan puolusteli tekemisiään eilen pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Meillä oli kuva. Minä julkaisin sen, ja minulla oli siihen täysi oikeus.

 

Lue myös:

    Uusimmat