Mainos

Yli 1500 maahanpyrkijää Makedoniaan – poliisit avasivat yllättäen rajan

Kaaos Makedonian rajalla jatkui eilen, kun poliisi ja sotilaat yrittivät koko päivän estää satoja maahanpyrkijöitä pääsemästä maahan. Poliisi käytti tainnutuskranaatteja ja patukoita, muttei pystynyt pysäyttämään kuin osan ihmismassoista.  

Illalla raja-alue kuitenkin tyhjeni, kun poliisit päästivät tuntemattomasta syystä ihmiset esteettä yli rajan. Uutistoimisto AFP:n mukaan rajan ylitti ainakin 1500 ihmistä.   

Osa maahanpyrkijöistä oli viettänyt useita päiviä rajan tuntumassa ilman ruokaa ja puhdasta vettä sen jälkeen, kun Makedonia käytännössä sulki rajansa torstaina.  

– Euroopassa eläimet pääsevät nukkumaan sänkyihin, mutta me nukumme taivasalla. Palelin ulkona neljä päivää sateessa ilman ruokaa, sanoi syyrialainen Fatima Hamido, 22.  

Makedoniasta on tullut viime aikoina uusin väylä Eurooppaan pyrkiville syyrialaisille, afganistanilaisille ja irakilaisille. Punaisen Ristin virkailija arvioi viikko sitten, että päivittäin 2000 ihmistä ylittää Kreikan rajan Makedoniaan.  

"Etenemme suunnitelman mukaan"  

Lauantaina rajavyöhykkeelle saapui koko ajan lisää ihmisiä. Paikalle oli saapunut myös kreikkalaisia, jotka myivät voileipiä ja juotavaa niille harvoille, joilla oli varaa ostaa. Generaattorin kanssa paikalle saapunut mies veloitti 1,5 euroa matkapuhelimen akun lataamisesta.  

Vaikka raja-alue oli täynnä väsyneitä, märkiä ja vihaisia ihmisiä, Makedonian hallitus vakuutti jatkavansa oman suunnitelmansa mukaan.  

– Etenemme suunnitelman mukaan. Valvomme rajaa ja päästämme sisään niin paljon ihmisiä kuin meillä on kapasiteettia. Teidän pitäisi kysyä Kreikan viranomaisilta, millaisia heidän suunnitelmansa ovat, kivahti sisäministeriön edustaja Ivo Kotevski.  

YK on vaatinut, että Makedonia palauttaa järjestyksen rajalle ja kunnioittaa maahanpyrkijöitä. YK:n pakolaisjohtaja Antonio Guterres keskusteli tilanteesta Makedonian ulkoministeri Nikola Poposkin kanssa perjantaina.  

Guterresin mukaan Makedonia vakuutti, että tulevaisuudessa rajaa ei pidetä suljettuna. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on myös vaatinut Kreikan viranomaisia auttamaan rajalla jumiin jääneitä ihmisiä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.