Nyt paukkuvat jäätyneet putket – "Puolitoista vuorokautta koko maakunta on mennyt näitten perässä"

Palomestari: Tällaisessa tilanteessa putkien jäätyminen yleensä johtaa vesivahinkoon 0:21
Palomestari: Tällaisessa tilanteessa putkien jäätyminen yleensä johtaa vesivahinkoon

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että tiistaina lämpötilat nousevat laajalti plussan puolelle.

Aiheuttivatko jäätyneet tai hajonneet putket sinulle päänvaivaa tai kalliin remontin? Kerro meille tarinasi, lähetä kuva tai video WhatsApp-numeroon 040 578 5504.

Pakkanen ja sään lauhtuminen ovat aiheuttaneet vesivahinkoja eri puolilla Suomea. Asemamestari Juha Kallio Seinäjoen paloasemalta kertoo STT:lle, että Etelä-Pohjanmaalla on ollut kymmeniä tehtäviä, joissa jäätyneet vesijohtoputket ovat menneet rikki. Tarkkaa lukua hän ei pysty kertomaan.

–  Puolitoista vuorokautta koko maakunta on mennyt näitten perässä, Kallio sanoo.

Kallion mukaan kovalla pakkasella jäätyneet putket voivat mennä rikki, kun jää laajenee lämmetessään. Maanantaiaamuna Seinäjoella kolmikerroksisessa toimistorakennuksessa tapahtui vesivahinko, kun vesihana meni rikki. Kallio kertoo, että vettä valui rakennuksen kaikkiin kerroksiin.

–  Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin nämä pakkaset. Se on saanut jotenkin kylmää, ja putket eivät ole kestäneet, Kallio sanoo syyksi.

Päivystävä palomestari Samuli Saarioinen Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta kertoo STT:lle, että Helsingissä on tapahtunut maanantaiaamuna joitakin putkirikkoja. Hänen mukaansa ne ovat johtuneet todennäköisesti pakkasesta.

Saarioinen kertoo, että lämpölaajenemisen lisäksi putket ovat voineet mennä rikki jo pakkasjakson aikana. Vahinko selviää, kun sään lämmetessä jää alkaa sulaa ja vesi virrata ulos rikkoutuneesta putkesta.

Vesivahinkoja on sattunut myös muualla Suomessa. Esimerkiksi Savonlinnassa sprinkleri laukesi rakennuksessa maanantaina aamulla pakkasen takia. Pelastuslaitoksen piti imuroida vettä kiinteistön lattioilta.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen päivystävä palomestari Marko Ahtikivi arvelee, että tiistaina vesijohtoputkien rikkoutumisesta johtuvat tehtävä saattavat lisääntyä, kun säät lauhtuvat. Maanantaina aamupäivään mennessä putkirikkoja ei ollut tapahtunut vielä useita.

Aiheuttivatko jäätyneet tai hajonneet putket sinulle päänvaivaa tai kalliin remontin? Kerro MTV Uutisille tarinasi, lähetä kuva tai video numeroon 040 578 5504

Tiistaina lämpötilat plusasteita laajalti

Sää on muuttumassa alkuviikosta viime viikkoon verrattuna lauhemmaksi, kertoo päivystävä meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta. Maanantaina lämpötilat ovat päivällä maan etelä- ja keskiosissa noin viiden pakkasasteen paikkeilla. Pohjoisessa pakkasta on maanantaina noin 10 astetta, paikoin voi olla kylmempää.

Lappiin leviää maanantai-iltaan mennessä lumisateita, joista maahan voi kertyä noin viisi senttiä lunta.

–  Käsivarren Lapissa lunta saattaa tulla paikoin enemmän, kertoo Karusto STT:lle.

Tiistaina lämpötilat nousevat laajalti plussan puolelle. Lämpimintä on länsirannikolla, jossa lämpötilat kohoavat neljän asteen paikkeille. Idässä korkeimmat lämpötilat ovat hieman plussan puolella. Kylmintä sää on tiistaina Itä-Lapissa ja päälaen Lapissa, jossa voi olla 10–15 astetta pakkasta.

Lumisadealue liikkuu tiistain vastaisena yönä Lapista Koillismaalle, Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan. Itärajan tuntumassa lunta voi kertyä noin viisi senttiä.

Myrskyn mahdollisuus

Keskiviikkona plusasteita on edelleen Länsi-Suomessa, mutta sää on kylmenemässä torstaiksi. Torstaina pakkasta voi olla kymmenkunta astetta Etelä-Suomea myöten.

Myös tuulet voimistuvat torstaina. Karuston mukaan torstaina saattaa olla myrskyä, mutta varmuutta asiasta ei vielä ole.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että maanantaina ajokelit voivat olla liukkaat koko maassa sään lauhtumisen takia. Pohjoisessa ajokeliä huonontavat lumisateet.

Tiistaina ja keskiviikkona jalkakäytävät voivat olla liukkaat maan etelä- ja keskiosissa. Erityisesti Länsi-Suomessa jalkakäytävät voivat olla liukkaat, koska lämpötila pysyy plussan puolella muuta Suomea pidempään.

Lue myös:

    Uusimmat