Mainos

Pakistanin vaalit sittenkin tammikuussa

Länsimaat ovat vaatineet vaalien järjestämistä tammikuussa hätätilasta huolimatta. Viime yönä satoja opposition kannattajia pidätettiin eri puolilla Pakistania.

Kymmeniä lakimiehiä haavoittui ja kymmeniä pidätettiin, kun Pakistanin poliisi hajotti presidentti Pervez Musharrafia vastaan suunnattuja mielenosoituksia eri puolilla maata.

Presidentti julisti lauantaina hätätilan, ja sen jälkeen mielenosoituksissa on pidätetty yhteensä noin 1500 ihmistä. Parlamenttivaalit aiotaan kuitenkin järjestää suunnitelmien mukaisesti tammikuussa, mitä länsivallat ovat vaatineet.

- Poliisi löi meitä pampuilla kovaa, ja yli kymmenen lakimiestä haavoittui, kertoo lakimies Mudassir Ali uutistoimisto DPA:lle Punjabin maakunnan pääkaupungista Lahoresta, missä noin 2000 lakimiestä oli kokoontunut osoittamaan mieltään. Lakimiehet ilmoittivat sunnuntaina aloittavansa lakon vastalauseeksi hätätilan julistamiselle.

Musharraf perusteli hätätilan julistamista terrorismin uhalla ja sillä, että oikeuslaitos on sekaantunut politiikkaan.

Kaikkiaan Punjabissa pidätettiin poliisilähteiden mukaan 700 ihmistä, joista suurin osa oli lakimiehiä. Sindhin maakunnassa pidätettyjä oli viitisensataa. Loput pidätykset tehtiin pääkaupunki Islamabadissa, Luoteis-Pakistanissa ja Baluchistanissa.

Pidätettyjen joukossa on myös poliittisia johtajia, työläisiä ja ihmisoikeusaktivisteja.

- Poliisi on pidättänyt mahdolliset häiriön aiheuttajat, lainrikkojat ja mielenosoituskieltoa rikkoneet, kerrottiin sisäministeriöstä.

Mielenosoittajat huusivat iskulauseitaan Islamabadissa ja yrittivät pitää mielenosoituksensa pääkadulla. Poliisi kuitenkin hajotti mielenosoittajat kyynelkaasulla. Silminnäkijät kertoivat, että mielenosoittajia oli työnnetty poliisiautoihin.

Myös Karachissa syntyi yhteenottoja lakimiesten ja poliisin välillä, kun lakimiehet yrittivät tunkeutua korkeimman oikeuden rakennukseen, jonka poliisi oli eristänyt. Musharraf oli erottanut oikeuslaitoksen ylimpiä tuomareita, koska hän piti näitä uhkana hallinnolleen.

Presidentin virka-asunto ja parlamenttirakennus oli niin ikään eristetty piikkilanka-aidoilla. Armeija kiisti huhut, joiden mukaan Musharraf olisi asetettu kotiarestiin.

Poliisi teki ratsian laajalevikkiseen Awam-sanomalehteen, joka oli tehnyt erikoispainoksen kriisistä.

Bush vaati paluuta siviilihallintoon

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vaati Musharrafia palaamaan nopeasti siviilihallintoon ja vapauttamaan hätätilalakien perusteella pidätetyt ihmiset.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice sanoi eilen, että Yhdysvallat aikoo harkita uudelleen taloudellista apuaan Pakistanille. Yhdysvallat perui maiden puolustusviranomaisten vuosittaisen tapaamisen.

Myös EU:n komissio sanoi olevansa huolissaan hätätilan julistamisesta. Britannia ilmoitti pohtivansa hätätilan julistamisen vaikutusta apuohjelmiinsa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Louise Arbour arvosteli maanantaina hätätilan julistamista sekä tuomareiden ja poliitikkojen pidättämistä.

Musharraf lupasi, että tammikuuksi suunnitellut parlamenttivaalit pidetään. Hänen edustajansa mukaan ne pidetään "niin pitkälle suunnitelmien mukaan kuin mahdollista".

Myös pääministeri Shaukat Aziz sanoi, että vaalit pidetään suunnitellusti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.