Pakistanin hallitus kielsi Bhutton mielenosoitusmarssin

Huomenna oli tarkoitus alkaa mielenosoitusmarssi presidentti Musharrafia vastaan. Protestimarssi on lähes 300 kilometriä pitkä ja kestää useita päiviä.

Pakistanin hallitus on kiletänyt oppositiojohtaja Benazir Bhutton tiistaiksi kaavaileman suuren mielenosoitusmarssin.

Bhutto oli kehottanut eri mielipidesuuntia edustavia pakistanilaisia liittymään marssiin presidentti Pervez Musharrafia vastaan. Bhutton "pitkä marssi" olisi kulkenut lähes 300 kilometrin matkan Lahoresta Islamabadiin ja kestänyt 3-4 päivää.

- Hän (Bhutto) ei saa rikkoa lakia, ja siksi mitään "pitkää marssia" ei tule, sanoi Pakistanin apulaistiedotusministeri Tariq Azeem.

- Pitkät marssit ja poliittiset joukkokokoukset on kielletty Punjabin maakunnassa. Tämä tapahtuu hänen oman turvallisuutensa takia, Azeem jatkoi. Poliisi ilmoitti lisäksi myöhemmin illalla, että Bhutto on määrätty seitsemäksi vuorokaudeksi kotiarestiin.

Bhutton PPP-puolueen edustaja Safdar Abbasi on kuitenkin uhannut marssin käynnistyvän kielloista huolimatta.

Marssin oli määrä antaa pontta vaatimuksille presidentin julistaman poikkeustilan lopettamisesta. Lisäksi Bhutto vaatii perustuslain palauttamista ja tuhansien vangittujen lakimiesten ja opposition jäsenten vapauttamista.

Vallanjakosopimus jäissä

Presidentti Musharraf julisti poikkeustilan 3. marraskuuta. Perusteluksi hän esitti ääri-islamilaisen kuohunnan ja tuomarien sekaantumisen hallituksen toimintaan. Useissa arvioissa on tärkeimmäksi syyksi nähty se, että Musharraf pelkäsi korkeimman oikeuden julistavan laittomaksi hänen lokakuisen uudelleenvalintansa presidentiksi.

Bhutto ilmoitti aiemmin päivällä, ettei hän itse käy enempiä neuvotteluja presidentin kanssa. Viime kuussa maanpaosta palannut Bhutto on keskustellut Musharrafin kanssa vallanjakosopimuksesta, jonka arveltiin johtavan hänen nimittämiseensä pääministeriksi.

Yhdysvallat ja Britannia olivat antaneet hiljaisen tukensa neuvotteluille, koska näin nämä kaksi länsimielistä johtajaa olisi saatu yhteistyöhön al-Qaidan ja Talebanin tukijoita vastaan.

Vaaliboikotti mahdollinen

Tammikuiset vaalit eivät Bhutton mukaan tule olemaan sen enempää vapaat kuin rehellisetkään.

- Saatamme boikotoida vaaleja, Bhutto sanoi Lahoressa.

Viranomaiset ovat varoittaneet, että mielenosoitusmarssi asettaisi Bhutton oman hengen vaaraan.

- Tiedän sen olevan vaarallista, Bhutto sanoi.

- Mutta joudun kysymään itseltäni, mikä olisi vaihtoehto ja kuinka voimme pelastaa maamme.

- Vetoan kaikkiin ihmisiin, myös muihin puolueisiin ja vähemmistöihin, naisiin ja lapsiin, että he osallistuvat tähän pitkään marssiin, Bhutto sanoi.

YK vaatii poikkeustilan kumoamista

Painetta presidentti Musharrafia kohtaan lisäsi illalla vielä YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon. Hän vaati poikkeustilan kumoamista pikaisesti ja pidätettyjen poliitikkojen vapauttamista.

Banin mukaan on positiivista, että presidentti on luvannut järjestää maassa parlamenttivaalit tammikuussa, mutta lisätoimia tarvittaisiin.

- Kehitys on myönteistä, mutta toivoisin Pakistanin hallitukselta enemmän, pääsihteeri sanoi Brasilian-matkallaan.

Kansainyhteisö uhkaa erottaa Pakistanin

Kansainyhteisö uhkaa erottaa Pakistanin jäsenyydestään toistaiseksi, ellei maa kumoa poikkeustilaa.

Järjestö vaati illalla antamassaan kannanotossa lisäksi presidentti Pervez Musharrafia luopumaan armeijan ylipäällikkyydestä ja vapauttamaan poikkeustilan aikana pidätetyt ihmiset.

Kansainyhteisön pääsihteerin Don McKinnonin mukaan Musharrafilla on aikaa marraskuun 22. päivään asti myöntyä vaatimuksiin, tai Pakistan suljetaan toistaiseksi järjestön ulkopuolelle.

Kansainyhteisöön kuuluu 53 maata.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat