Päivittäinen kipu varjosti Ilarin, 29, elämää – nyt ex-ammattiurheilija on osa jättimäistä suomalaisilmiötä: "Tässä pysytään"

Ammattilaisura päättyi kipuihin – Ilari Mettälä on löytänyt futiksesta taas ilon 0:53
Ammattilaisura päättyi kipuihin – Ilari Mettälä on löytänyt futiksesta taas ilon

Syyskuussa 2020 Veikkausliigassa murtunut nilkka ei palautunut enää täysin. Ilari Mettälä ilmoitti ammattilaisuransa lopettamisesta toukokuussa 2022. Nyt hän on löytänyt futiksesta jälleen ilon. Mettälä pelaa valtavaksi ilmiöksi nousseessa FC Gillassa. Sarjataso on ensi kaudella Miesten Vitonen.

– En ollut kuullut Gillasta kuin vähän. Sen jälkeen onkin ollut aika uskomaton kokemus, Mettälä taustoittaa päätymistään "julkkisjoukkueeseen".

Vuonna 2022 perustettu joukkue vilisee nuorisolle tuttuja naamoja. Ville Galle, Jaakko Parkkali, Roni Bäck, Joona Puhakka, Ege Zulu ja niin edelleen. Valtavan sosiaalisen median suosion kerännyt Gilla nauttii etenkin nuorten kannattajien tukea. Tällä kaudella Kutosen ottelut keräsivät paikan päälle suuret määrät yleisöä.

Juttu jatkuu videoupotuksen jälkeen.

Julkkisfutareiden jalkapalloseura Gilla FC villitsee nuoria – MTV mukana joukkueen mestaruusjuhlissa 4:35
Julkkisfutareiden jalkapalloseura Gilla FC villitsee nuoria – MTV mukana joukkueen mestaruusjuhlissa

Entinen ammattifutari, 29-vuotias Ilari Mettälä päätyi FC Gillan riveihin podcast-vierailussa heitetyn läpän kautta. Mettälällä on taustallaan raskas tarina. Veikkausliigassa 42 ottelua pelannut laituri mursi nilkkansa järkyttävällä tavalla syyskuussa 2020 edustaessaan Ilvestä. 

Kuntouttaminen kesti yhdeksän kuukautta. Sen jälkeen paluuyritykset epäonnistuivat, sillä jalka ei vain palautunut. 

– Silloin vielä ajatteli, että ura jatkuu, että nilkka tulee kuntoon, mutta yhdeksän kuukautta loukkaantumisen jälkeen huomasin, että ei se parane enää. Jouduin vetämään joka päivä vahvoja kipulääkkeitä ja teippaamaan sitä jalkaa. Siinä ei enää nauttinut futiksesta, koska joka päivä tunsi kipua, Mettälä muistelee. 

Marraskuussa 2021 Mettälä teki vielä jatkosopimuksen Ilvekseen, mutta lopulta peli oli vihellettävä ammattilaispelien osalta poikki keväällä 2022. 

– Kun on koko elämän tottunut olemaan siinä pukukoppielämässä ja pelannut futista, niin oli tyhjä fiilis, Mettälä kuvailee.

Elämä Gillan ympärillä

Sittemmin itsekin sosiaalisen median jykevästi hyppysiinsä ottanut Mettälä kuvailee, että alasarjatason peleistä hän on saanut elämänsä ehkä tärkeimmän asian takaisin. 

– Tämä joukkue merkitsee minulle oikeasti yllättävän paljon. Melkein koko elämä pyörii tässä Gillan ympärillä. 

–  Täällä treenimäärät ovat niin paljon pienemmät, että pystyy pelaamaan ilman kipua, niin on saanut tämän itselleen takaisin taas.

Ensi vuonna jo europelejäkin pelaava FC Gilla on somesuosion lisäksi tehnyt konkreettista hyvää suomalaisten nuorten eteen. Tästä ilmiöstä Mettälä on erityisen ylpeä. 

– Yleisö antaa niin paljon merkitystä. Olen kuullut tarinoita nuorista, jotka eivät esimerkiksi koskaan ole pelanneet futista, ja me olemme rohkaisseet heitä aloittamaan jonkin harrastuksen tai liikkumaan. 

Ensi vuonna joukkueella on edessä vitosdivarin tuomat haasteet. Mettälä maalailee jo mahdollisuudesta korkeammillekin portaille, ehkä joidenkin täsmävahvistusten avustamana. Turkulaislähtöinen pelaaja on itse erittäin sitoutunut jalkapallojoukkuetta suuremmaksi ilmiöksi nousseeseen projektiin.

– Tavoite on pelata niin pitkään kuin paikat kestävät. Uskon, että tässä pysytään vielä monta vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat