Päivi Räsänen vaatii: Hallituksen on käynnistettävä selvitys perhesurmista – "Osa surmista olisi ollut ehkäistävissä, jos tekijöiden uhkailu olisi otettu vakavasti"

8:41
Perhesurmat tulevat usein naapureille yllätyksenä – asiantuntija kertoo, miten väkivallan voi huomata.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) on jättänyt tänään hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii käynnistämään selvityksen perhesurmista.

Päivi Räsäsen mukaan perhesurmia on tapahtunut lyhyen ajan sisällä hälyttävän paljon. 

– Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä päätti aloitteestani vuonna 2012 käynnistää selvityksen perhesurmien ja vanhempien tekemien omien lasten surmien taustoista ja siitä, olisiko eri toimijoilla ollut mahdollisuutta ennaltaehkäistä tilanteen kärjistymistä henkirikokseksi. Järkyttävät perhesurmat osoittavat, että nyt tarvitaan uusi perhesurmaselvitys, Räsänen toteaa tiedotteessa.

Räsäsen mukaan kaikki perhesurmat olisi käytävä läpi huolellisesti, jotta voitaisiin pohtia, millä keinoilla ja missä vaiheessa uhka voitaisiin ennakoida ja tilanteet hoitaa ennen ajautumista perhesurmatilanteeseen. 

– Aiempi selvitys osoittaa, että yli puolessa perhesurmatapauksissa tekijä oli käyttänyt mielenterveyspalveluita tekoa edeltäneen vuoden aikana. Osa surmista olisi ollut ehkäistävissä, jos viranomaisten ja lähipiirin tietoon tulleet tekijöiden itsetuhoiset ajatukset ja uhkailu olisi otettu riittävän vakavasti.

– Kun tukitoimenpiteitä tarjottaisiin varhain, voitaisiin välttyä voimakkailta viranomaisten interventioilta, Räsänen uskoo.

Psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle pitäisi päästä kävelemällä sisään

Räsänen toteaa, että tilanne on edelleen huono matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden suhteen. 

– Usein ihmiset joutuvat odottamaan apua, ja tänä aikana ongelmat helposti eskaloituvat. Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin tarvitaan lisäresursseja nopeasti. Psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle pitäisi päästä kävelemällä sisään ilman lähetteitä. Yhteys olisi saatava mihin tahansa vuorokauden aikaan, Räsänen sanoo. 

Räsänen muistuttaa tiedotteessa, että koronakriisi on lisännyt mielenterveysongelmia entisestään. 

– Jo ennestään mielenterveydeltään hauraat ihmiset jäävät nyt helposti vaille normaaleja tukiverkkoja, Räsänen toteaa.

– Hallituksen on otettava perheiden oireilu vakavasti ja käynnistettävä selvitys perhesurmien ja vanhempien tekemien omien lasten surmien taustoista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja