Päivähoito-oikeutta rajataan: kokopäiväistä päivähoitoa vastaisuudessa vain näille perheille

Ensi vuoden elokuusta alkaen kokopäiväiseen päivähoitoon pääsevät enää päätoimisten työntekijöiden, yrittäjien ja opiskelijoiden lapset.

Kaikille lapsille taataan puolipäiväinen päivähoito, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Kunnilla on velvollisuus järjestää puolipäiväinen päivähoito ainakin kahdella eri tavalla, joista perheet voivat valita. Toinen vaihtoehto on, että lapsi on hoidossa osa-aikaisesti joka päivä, ja toinen vaihtoehto tiettyinä päivinä järjestettävä kokoaikainen päivähoito.

Myös päiväkotien ryhmäkokoja kasvatetaan ja päivähoitomaksuja nostetaan ensi vuoden elokuusta alkaen. Siitä eteenpäin yli 3-vuotiaiden lasten ryhmässä voi olla kahdeksan lasta yhtä hoitajaa kohden. Nyt lapsia voi olla seitsemän yhtä hoitajaa kohden.

Grahn-Laasonen ei vielä täsmentänyt päivähoitomaksujen nousun jakautumista eri tuloluokille. Päivähoitomaksuja nostamalla hallitus tavoittelee 54 miljoonan euron säästöjä.

Hallitus arvioi säästävänsä subjektiivista päivähoito-oikeutta leikkaamalla 62 miljoonaa ja päiväkotien ryhmäkokoja kasvattamalla 67 miljoonaa euroa.

Päiväkotien ryhmäkokojen kasvattaminen ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen lähtevät vielä lausuntokierrokselle. Päivähoitomaksujen nousun valmistelu on vielä kesken.

Lue myös:

    Uusimmat