Mainos

Päivä Tukholman sisustusliikkeissä ja kahviloissa

Tukholma on viihtyisien ja trendikkäiden kahviloiden keidas, joka tarjoaa sisustajalle kaikkea afrikkalaisesta sisustuksesta skandinaavisen pelkistettyyn designiin. Södermalm jatkaa edelleen Tukholman kuumimpana trendialueena.

Päivän shoppailuseikkailu Tukholmassa kuuluu aloittaa kunnon ruotsalaisella aamiaisbuffetilla Södermalmin rennossa ilmapiirissä ja päättää lasillisille keskustan trendibaariin. Siinä välissä ehtii kierrellä Tukholman keskeiset ostosalueet: Södermalmin, Cityn ja Östermalmin.

Tukholman erilaiset sisustustyylit

Södermalm on jo pitkään houkutellut Tukholman turisteja boheemilla tunnelmallaan ja pikkuliikkeillään. Södermalm tarjoilee vintagea (eli menneiden vuosikymmenten tuotteita), antiikkia ja hauskoja sisustusesineitä. Jokaisesta kadunkulmasta löytyy viihtyisä kahvila, jossa tarjoillaan risteilyalusten aamiaiset mennen tullen päihittäviä aamiaisbuffeteja.

Keskustan alue keskittyy sisustuksessa enemmän huippudesigniin. Tavaratalot kuten Åhlens ja NK ovat luksusturistin pysähdyspaikkoja. Tukholman Östermalmista löytyy useita uutta designia edustavia liikkeitä. Tyypillinen ruotsalainen design on esillä liikkeissä kuten Svenskt Tenn ja DesignTorget.

Kulturelli Södermalm

Vikingin Linen terminaalin luota alkaa Folkungagatan, joka johtaa kohti Södermalmia. Kadun etelänpuoleista osaa kutsutaan nimellä SOFO. Alue on pullollaan pieniä sisustusliikkeitä ja kahviloita vieri vieressä. Södermalmista on kasvanut suosittu boheemien kulttuuri-ihmisten kaupunginosa, joka on nykyään erityisesti nuorten trenditietoisten ruotsalaisten suosikkialue.

Södermalmin keskeiset ostoskadut ovat pienen alueen sisällä. Merkittävin ostoskatu on pitkä Götgatan. Mielenkiintoisimmat ja erikoisimmat liikkeet sekä kahvilat löytyvät kuitenkin Götgatanin poikkikaduilta.

Södermalmin trendiliikkeet

Himlen runt hörnet (Tjärhovsgatan 5) edustaa romanttista countrystyleä. Liikkeestä löytää sekä uusia että vintage-tuotteita Ruotsista ja Tanskasta. Maalaisromantiikan rakastaja saa vinkkejä vaikkapa vanhan puutalon sisustuksen uusimiseen.

Maalaisromantiikan tunnelmista matka jatkuu 1950-lukua elävään Sisustusliike Sivlettoon (Malmgårdsvägen 16-18). Liike sijaitsee kauempana keskeisistä Södermalmin ostosliikkeistä mutta on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Sivletto on keskittynyt 1940- ja 1950-lukujen sisustukseen ja vaatteisiin. Haukkaa pala fiftarien Rockabilly-meininkiä ja nauti samalla kuppi kahvia.

Grandpa (Södermannagatan 21) on Södermalmin seuraava pysähdyspaikka. Isoisä tarjoilee uutta designia sekoitettuna vanhoihin antiikkiesineisiin. Liikkeessä soi toisinaan livemusiikki, ja tunnelma on kotoisa.

Ostosten lomassa voi levähtää modernissa Svart Kaffe Floridassa (Södermannagatan 21-23). Kahvila tarjoilee pientä lämmintä ja kylmää purtavaa. Voileivän voi tilata myös juuri sellaisena kuin sen itse haluaa. Kahvilan yhteydessä toimii pieni kitsch-tavaraliike, josta löytää laajan valikoiman Hello Kitty -tavaroita.

Kahvilat ja sisustus – Bondegatan, Skånegatan

Skånegatanille saavuttaessa ollaan jo Södermalmin keskuksessa. South of Folkungagatan (Skånegatan 71) ja Louie Louie Sthlm (Bondegatan 13) ovat molemmat kivoja kahviloita, joissa voi täyttää vatsansa ja nauttia kupin lämmintä juotavaa. Samoilla kaduilla sijaitsevat myös modernia ja erikoista sisustustavaraa myyvät Coctail (Skånegatan 71) ja Coctail Deluxe (Bondegatan 34). Molemmat liikkeet ovat värikkäitä, ja niiden tarjonnasta löytyy erikoisia tuliaisia kotiin, kuten esimerkiksi iso valkoinen hirvenpää.

Bondegatanilla on myös designliike Garage (Bondegatan 12), jonka valikoimaan kuuluvat vanhat retrohuonekalut sekä uudet sisustusesineet. Liikkeestä löytyy nimekkäiden suunnittelijoiden kuten Arne Jacobsenin ja Eero Saarisen huonekaluja.

Skånegatanin poikkikadulla sijaitsee Södermalmin suosituin ja trendikkäin kahvila: Cafe String (Nytorgsgatan 38). String on Södermalmin ehdoton helmi, jossa yhdistyvät hyvä ruoka ja antiikkiliike. Halutessaan kahvilasta voi ostaa mukaan tuolin, jolla istuu. Tämä trendipaikkojen ykkönen on kuitenkin usein jo aikaisin aamusta täynnä vapaapäivää viettäviä ruotsalaisia, joten varaudu odottamaan. Kahvila on nimetty suunnittelija Nisse Strinningin kuuluisan String-hyllyn mukaan.

Myös Stringissä voi nauttia buffetaamiaisesta. Jos String on täynnä, voi onneaan kokeilla vastapäisessä italialaisessa Primossa (Bondegatan 44). Jos Cafe String ja trendikkyys ovat kuitenkin liikaa, kannattaa levähdyspaikaksi valita kahvila 7 -Knop (Skånegatan 87), joka ihastuttaa arkisuudellaan. 7- Knop tarjoilee kotitekoisia piirakoita, ja tunnelma on rento.

Jos olet väsähtänyt perinteiseen Ikea-sisustukseen tai muoviseen kitsch-tavaraan, tutustu afrikkalaisen Kayan (Åsögatan 136) valikoimiin. Liike on kuin pala Afrikkaa keskellä Södermalmia. Liikkeen omistaja Mike O’Brien on muuttanut Etelä-Afrikasta rakkauden perässä Ruotsiin, ja suurin osa Kayan tuotteista tuleekin Etelä-Afrikasta.

Lähellä Kayaa sijaitsee antiikkiliike Fleantique (Åsögatan 132), joka on Södermalmin antiikkiliikkeistä ehdottomasti mainitsemisen arvoinen. Fleantiquessa on tarjolla hyväkuntoisia antiikkihuonekaluja ja retrokauden sisustustavaroita. Liikkeessä kannattaa vierailla jo pelkästään sen tunnelman vuoksi.

Keskustan design-liikkeet ja kahvilat

Keskustassa Drottninggatanin ja Gamla Brogatanin varrelle on kehittynyt liikkeiden ja kahviloiden keskittymä. Vastakkain sijaitsevat Mique (Gamla Brogatan 26) ja Berry (Gamla Brogatan 13) ovat täynnä pientä kivaa sisutustavaraa keittiöön, olohuoneeseen ja kylpyhuoneeseen.

Lagerhaus (Drottninggatan 31-37) on hyvä esimerkki kohtuuhintaisesta sisustusliikkeestä, josta löytyy takuuvarmasti hyviä lahjaideoita. Saman kadun varrelta löytyy myös sopiva levähdyspaikka Tintarella di Luna (Drottninggatan 102), jossa tarjoillaan italialaista välipalaa ja erikoiskahveja.

Sergelin torin läheisyydessä sijaitsevat suurimmat tavaratalot NK ja Åhlens. NK:n lähellä oleva Gallerian-kauppakeskus kätkee sisäänsä lukuisia liikkeitä, ravintoloita ja kahviloita. Sergelin torilta löytyy myös DesignTorget, joka myy sisustustavaraa, jota et tiennyt olevan olemassa.

Mio (Sveavägen 20) on ruotsalaisten kalliimpi ja tyylikkäämpi versio Ikeasta. Posh living (Sveavägen 41-43) edustaa taas skandinaavisia puhtaan funktionaalisia huonekaluja ja taloustavaroita. Täydellisenä vastakohtana edellisten tyylille keskustassa toimii intialainen sisustusliike Raja (Odengatan 39). Liikkeessä vallitsee itämaisen mystinen ilmapiiri, jota voi tunnustella samalla kun nauttii kupin kahvia ja herkullisia leivoksia.

Bruka Design (Regeringsgatan 44) edustaa tyylikästä ja pelkistettyä sisustusta. Samalla alueella sijaitseva Norrgavel (Birger Jarlsgatan 27) tarjoaa arkkitehti Erik Richterin suunnittelemia huonekaluja. Samoilla kulmilla liikkuessa lisäenergiaa voi hakea eksoottisesta kahvila Vurmasta (Birger Jarlsgatan 36).

Yläluokkainen Östermalm on täynnä huippumuotoilua

Vastakohtana Södermalmin boheemille ilmapiirille on Tukholman hienostoalueena tunnettu Östermalm. Vaikka kuninkaalliset ja virkaa tekevät liikkuvatkin Österissä, alueella on myös kaupungin parhaat kahvilat Foam (Karlavägen 75) ja Saturnus (Eriksbergsgatan 6).

Östermalmin keskus muodostuu Birger Jarlsgatanin, Nybrogatanin, Östermalmstorgin ja Stureplanin ympärille. Näillä kaduilla sijaitsee monta pientä putiikkia ja levähdyspaikkaa.

Östermalmissa kierroksensa voi aloittaa kevyesti Ordning & Reda -liikkeestä (Sturegallerian 47), joka tarjoilee pientavaraa ja toimistotarvikkeita. Lähellä Sturegalleriania on sisustusliike Nordiska Galleriet (Nybrogatan 11), joka esittelee korkealuokkaista modernia designia Ruotsista ja Euroopasta. Joukossa on esimerkiksi Citterion, Le Corbusierin ja Starckin tuotteita.

Korkealuokkaista designia edustaa myös Asplund (Sibyllegatan 31), jossa on tarkoin valikoituja, lähinnä ruotsalaisten suunnittelijoiden huonekaluja. Asplund edustaa vahvaa graafista muotoilua ja selkeää tyyliä.

Täydellisenä vastakohtana Asplundille on American Classicin (Karlavägen 40) edustama koristeellinen ja suureellinen tyyli. Jos tässä vaiheessa shoppaaja alkaa väsähtää, voi ajan pysäyttää pistäytymällä Foamiin (Karlavägen 75), jossa yhdistyvät loistava palvelu, suuri valikoima huippukahveja ja meheviä leivonnaisia. Jos Foam on täynnä, voi hakeutua hieman kauemmaksi Österin keskuksesta ja maistaa kaupungin suurimpia korvapuusteja kahvila Saturnuksessa (Eriksbergsgatan 6).

Kierroksen lopuksi voi poiketa Strandvägenillä sijaitsevassa Svenskt Tenn -liikkeessä (Strandvägen 5), jossa on moderneja huonekaluja ja tekstiilejä. Liikkeen kokoelmat ovat pääasiassa itävaltalais-ruotsalaisen muotoilijan Josef Frankin käsialaa. Samassa osoitteessa on myös hienostunut design-liike Carl Malmsten (Strandvägen 5b).

Suunnittelu palkitsee

Södermalm on Tukholman ehdoton helmi. Väsähtäneen risteilymatkustajan kannattaa raahautua heti aamusta paikalliseen kahvilaan piristävälle aamiaiselle ja suunnitella kartan kanssa päivän shoppailukierros. Södermalmista löytyvät erikoiset pikkuliikkeet, kun taas keskustassa kutsuvat modernit design-putiikit.

Teksti: Tarja Vilén / Mediafocus

Kuvat: Tarja Vilén, Grandpa, Norrgavel, Coctail, Garage, Mio ja Malmsten

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.