Painiliitto juhlisti 100 vuoden taivaltaan

Suomen painiliitto juhlisti perjantaina liiton sadan vuoden ikää. Kansainvälisessä kentässä Suomi oli nopeasti painin järjestökuvioissa mukana, sillä Kansainvälinen painiliitto Fila on vain 11 vuotta Suomen lajiliittoa vanhempi.

Filan puheenjohtaja Raphael Martinetti kiitteli Helsingissä järjestetyssä satavuotisjuhlassa suomalaisia siitä, että Suomen painiliitto on terveyden perikuva.

- Painiliitto voi ylpeänä muistella urheilusaavutuksiaan. Suomalaiset mies- ja naispainijat ovat kirjoittaneet maailman painihistorian kauneimpia sivuja viimeisen sadan vuoden aikana, Martinetti maalaili juhlapuheessaan.

Urheilijoiden lisäksi kansainvälinen painimaailma on saanut Suomesta muitakin merkkinimiä: tuomareita, valmentajia, lääkäreitä, hallituksen jäseniä ja jopa puheenjohtajan. Suomen Viktor Smeds johti kansainvälistä lajiliittoa vuosina 1930-52.

Martinettin mukaan pitkän iän järjestössä uudistuvan energian lähdettä ovat ihmiset.

- Ihmiset ovat mahdollistaneet organisaation kehityksen ja selviytymisen viime vuosisadan turbulenssista, iloineen ja suruineen erityisesti tässä osassa Eurooppaa, Painiliiton kultaisen ansiomerkin saanut Filan puheenjohtaja korosti.

Yli-Hannuksela viime vuoden paras

Paini kuuluu Suomen kaikkien aikojen menestyslajeihin, sillä se on tuonut 27 olympialaista kultamitalia, 23 maailmanmestaruutta ja 35 Euroopan mestaruutta. Werner Weckman saavutti maamme ensimmäisen olympiakultamitalin 1906 välikisoissa. Juhlassa viime vuoden parhaana painijana palkittu Marko Yli-Hannuksela piti Suomen olympiamitalikannassa myös Sydneyssä 2000 ja Ateenassa 2004.

100-vuotisjuhlassa huomioitiin muutoinkin lajin parissa ansioituneita, ja lisää muistamisia on luvassa läpi vuoden jatkuvissa juhlatilaisuuksissa eri puolilla Suomea. Juhlavuosi huipentuu marraskuun alun Itämeren risteilyyn, jonka ohjelmassa on muun muassa Suomi-Baltia-painiottelu.

Ensi syksynä julkaistaan kolmiosainen Suomen painin historiaa käsittelevä dvd-teos, joka ilmestyy myöhemmin myös kirjana. Historian kirjoittajat ovat Lauri Järvinen, Olavi Latikka ja Ossi Viita.

Suomen painiliiton 100-vuotisjuhlan palkitut:

Vuoden 2005 painija: Marko Yli-Hannuksela Ilmajoen Kisailijat.
Vuoden naispainija: Hajar Ashtiani Helsingin Paini-Miehet.
Vuoden vapaapainija: Jari Olmala Vieskan Voima.
Vuoden nuorisopainija: Ismo Pietiläinen Turun Toverit.
Vuoden valmentaja: Seppo Yli-Hannuksela Ilmajoen Kisailijat.
Vuoden tuomari: Stevo Petrovic Kajaanin Juntta.

Seurojen palkitsemiset:
Vuoden 2005 SM-pisteseura: Helsingin Paini-Miehet.
Vuoden lisenssiseura: Vaasan Voima-Veikot.
Vuoden seurateko: Kajaanin Juntan maahanmuuttajatoiminta.
Vuoden painiteko: Ylä-Tikkurilan Kipinä, naisenergiavoimin toteutettu Vantaan painicup.

Painiliiton puheenjohtajiston huomionosoitukset:
Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi: Aulis Lindell (puheenjohtaja 1985-90), Kauko Huikuri (puheenjohtaja 1994-96).
Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi: Jorma Hopeakoski (puheenjohtaja 1991-93), Pertti Mäki-Hakola (puheenjohtaja 1999-2000).
Painiliiton kultainen ansiomerkki: Kosti Rasinperä (puheenjohtaja 1997-98).
Painiliiton kultainen reliefi: Seppo Kylmänen (puheenjohtaja 1981-84).

Opetusministeriön huomionosoitukset:
Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi: Niilo Lehto Tampereen Voimailijat, Arto Savolainen Painiliiton kenttäpäällikkö.

Painiliiton huomionosoitukset:
Painiliiton kultainen ansiomerkki: Raimo Karlsson Viipurin Voimailijat, Karri Toivola Viipurin Voimailijat, Antero Viherkenttä urheilutoimittaja, Helsinki.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat