Päikkäreiden puolesta! Parhaat syyt nokosten ottamiseen vaikka heti

Unettaako? Kokosimme yhteen viisi syytä, joiden vuoksi sinun on ehdottomasti otettava pienet päiväunet vaikka heti.

Uni on elimistölle tärkeä asia, joten miksi siis potea huonoa omaatuntoa päiväunista? Jos olet jatkuvasti väsynyt päiväsaikaan, eikä sinulla ole mielenkiintoa tehdä mitään, on aika levätä. Jos koet, että energiatasosi on jatkuvasti alhainen, on hyvä käydä lääkärin juttusilla.

Kokosimme yhteen viisi hyvää syytä, joiden turvin voit hyvillä mielin painua pehkuihin.

1. Oppi menee paremmin perille

Unta tarvitaan ennen kaikkea uusien asioiden oppimiseen. Jos olet työskennellyt uuden asian parissa tai kerännyt uutta tietoa, oppi menee paremmin perille pienien päiväunien jälkeen.

Muun muassa Berkeleyn yliopisto on todennut tutkimuksessaan, että nukkuminen auttaa aivoja tallentamaan päivän aikana saatuja oppeja ja prosessoimaan tietoa paremmin.

2. Päiväunet auttavat painonhallinnassa

Useat eri tutkimukset ovat osoittaneet, että unen määrä ja ylipainon kertyminen ovat yhteydessä toisiinsa. Esimerkiksi Kööpenhaminen yliopiston vuonna 2010 tekemän tutkimuksen mukaan väsynyt ihminen syö enemmän ja huonompaa ravintoa kuin hyvin levännyt.

Mikäli siis mielit pysyä ihannepainossasi, on sinun nukuttava tarpeeksi.

3. Uni on muistin kannalta tärkeää

Riittävä uni on muistin kannalta tärkeää ja erityisesti päiväunet keskellä päivää tekevät hyvää.

Näin kertoo muun muassa israelilainen uneen ja aivotoimintaan erikoistunut lääkärikeskus.

Nukkumalla iltapäivällä lyhyetä päiväunet tehostat aivojesi toimintaa: muistat ja käsittelet tietoa tehokkaammin. Tosin sinun on nähtävä unta nokkaunien aikana.

– Kun uneksit, aivosi työskentelevät ja käsittelevät päivän aikana saamaasi tietoa tärkeisiin ja vähemmän tärkeisiin pinoihin, kertoo tutkimusta johtanut Robert Stickgold.

4. Nukkuminen auttaa flunssan ehkäisyssä

Levännyt keho taistelee paremmin bakteereja ja tauteja vastaan. Uni on tunnetusti paras lääke, joten riittävä nukkuminen on ehdottomasti paras keino taistella alkavaa flunssaa vastaan.

5. Jos sinua nukuttaa, nuku!

Jos olet jatkuvasti väsynyt ja haluaisit vain nukkua, nuku! Olotilallesi on todennäköisesti jokin syy, joten et tarvitse tekosyitä lepoon.

Ota muutama päivä vapaata töistä ja muista velvotteista mahdollisuuksien mukaan ja omista päivät itsellesi. Älä tee mitään erityistä, vaan lepää ja kerää voimia tulevaan.

Mikäli koet olosi väsyneeksi vielä lepopäivien jälkeenkin voi sinun olla hyvä mennä lääkärin juttusille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja