Paavo Haavikko kulki omia teitään

Akateemikko Paavo Haavikko. Kuva: Lehtikuva

Yksi aikamme merkittävimmistä suomalaiskirjailijoista, akateemikko Paavo Haavikko on kuollut. Vuonna 1931 syntynyt Haavikko kuoli tänään sairaalassa pitkällisen sairauden jälkeen.

Kirjailijana, runoilijana ja kustantajana tunnetuksi tullut Haavikko oli kansainvälisiin mittoihin yltävä lyyrikko, joka myös palkittiin lukuisilla koti- ja ulkomaisilla palkinnoilla. Vielä eilen hänelle myönnettiin Suomen Kirjailijaliiton 10 000 euron suuruinen tunnustuspalkinto Turun kirjamessuilla.

Haavikon kirjallinen tuotanto koostuu yli 70 teoksesta. Esikoisteoksellaan Tiet etäisyyksiin (1951) hän nousi suomalaisen lyriikan modernismin kärkihahmoksi. Myöhemmin hän laajensi tuotantoaan. Proosan lisäksi hän on kirjoittanut näytelmiä, joista tunnetuin on Yleisradion tuottama ja televisioyleisöä kohauttanut Rauta-aika (1982).

Haavikon oopperalibrettoja ovat muun muassa Ratsumies, Kuningas lähtee Ranskaan ja Paavo Suuri.

Oman tiensä kulkija

Paavo Haavikko oli älykäs ja terävä keskustelunherättäjä, jonka tuotanto lähensi maatamme eurooppalaiseen kirjallisuuteen. Haavikko oli mielipidevaikuttaja, jota pidettiin myös näkijänä - niin usein hän osui oikeaan analysoidessaan pessimistiseen tapaansa kansallisia kysymyksiä.

Avioliitto kirjailija Marja-Liisa Vartion kanssa oli ajoin vaikea, mutta 12-vuotisen tuotteliaan yhteiselon aikana molemmat nousivat keskeisiksi kirjailijoiksemme. Liitto loppui Vartion yllättävään sairastumiseen ja kuolemaan. Paavo Haavikko jäi kahden lapsen yksinhuoltajaksi vain 35-vuotiaana.

Haavikon tuotanto on laaja ja monipuolinen, itse hän totesi vain satujen jääneen kirjoittamatta. Silti hän ehti myös johtaa kahta kustantamoa, Otavaa ja Art Housea. Erityisen paljon Haavikko kirjoitti ihmisen suhteesta valtaan, niin näytelmissään kuin aforismeissaankin. Terävä filosofia, monimielisyys, ironia ja satiiri olivat hänen aseitaan.

Omapäisyyttään Haavikko kieltäytyi monista palkinnoista tai julkaisi teoksia, joita ei voinut ostaa mistään. Hän kieltäytyi myös taiteilijaprofessuurista.

Haavikkoon, jos kehen, sopi kulunut sanonta "tinkimätön oman tiensä kulkija", voimakastahtoinen ihminen, jonka valintojen hinnat saattoivat väliin olla kovat.

Lue myös:

    Uusimmat