Mainos

Paavi pahoittelee puheensa tulkintaa

Paavi toivoo islaminuskoisten ymmärtävän puheensa todellisen merkityksen. Vatikaanin välittämä pahoittelu ei kuitenkaan ole tyynnyttänyt tilannetta.

Paavi Benedictus XVI pahoittelee tapaa, jolla hänen taannoinen puheensa on tulkittu muslimeja loukkaavaksi.

Paavi on hyvin pahoillaan siitä, että eräät katkelmat hänen puheessaan ovat saattaneet loukata muslimien tunteita, Vatikaanin valtiosihteeri, kardinaali Tarcisio Bertone totesi lausunnossaan. Paavi kunnioittaa islaminuskoisia ja toivoo heidän ymmärtävän puheensa todellisen merkityksen, Vatikaani jatkoi.

Paavi lainasi Saksassa pitämässään puheessa 1300-luvun keisaria, jonka mukaan profeetta Muhammed oli tuonut maailmaan pahoja ja julmia asioita, kuten käskyn levittää uskoa miekalla. Vatikaani korosti, ettei paavi yhtynyt keisarin näkemykseen, vaan halusi viittauksensa kautta tuomita kaiken väkivallan uskon nimissä.

Selitys ei tyydyttänyt

Paavin vastaiset reaktiot eivät ole tyyntyneet Vatikaanin lausunnon jälkeen. Egyptin Muslimiveljeskunta piti Vatikaanin pahoittelua riittämättömänä eleenä ja vaati anteeksipyyntöä. Irakilaisryhmä uhkasi internetissä pommi-iskulla Italiaa ja Vatikaania, ja Somaliassa kovan linjan uskonoppinut kehotti tappamaan paavin.

Länsirannalla Nablusissa hyökättiin kuuteen kristittyyn kirkkoon. Tulituksessa ja polttopulloiskuissa ei haavoittunut kukaan. Irakin Basrassa tärveltiin kirkon ovea yöllä.

Paavin arvostelu islamilaisissa maissa jatkui hallitustasollakin: Saudi-Arabian ja Kuwaitin hallitukset vaativat häneltä selvitystä, Egypti kutsui Vatikaanin-lähettilään puhutteluun ja Marokko veti lähettiläänsä pois Vatikaanista.

Myös Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan vaati anteeksipyyntöä "vastenmielisistä" kommenteista, jotka hänestä olivat pikemminkin poliitikon kuin kirkonmiehen suusta.

- Mielestäni näitä lausuntoja voi hyväksyä kristitty eikä katolinenkaan maailma, hän sanoi.

Paavin on määrä vierailla Turkissa marraskuussa.

Merkel puolustaa paavia

Paavia on puolustanut hänen synnyinmaansa Saksan liittokansleri Angela Merkel, jonka mielestä paavin puhe on ymmärretty väärin. Todellisuudessa paavi puhui uskontojen välisen vuoropuhelun puolesta, Merkel sanoi Bild-lehdelle.

Angela Merkel

Italiassa katolinen Avvenire-sanomalehti syytti länsiviestimiä paavin teologisen pohdiskelun repäisemisestä irti yhteyksistään ja tulkitsemisesta osana lännen ja islamin välistä selkkausta.

Huoli väkivallasta sävytti monia kommentteja. Saksalainen muslimijohtaja Ayyub Axel Köhler neuvoi paavia pyytämään anteeksi, jotta muslimien suuttumus ei kääntyisi väkivaltaisuuksiksi kuten profeetta Muhammadin pilapiirroksista syntyneen kohun yhteydessä.

Arabilehdet muistuttivat kristittyjen veritöistä ja varoittivat arvostelun lietsovan entisestään eripuraa lännen ja islamin välillä. Al-Riyadh -saudisanomalehden mielestä korkeimman kristillisen auktoriteetin islam-kritiikkiä ei voi tulkita "virheeksi, vaan se laukaisee sodan".

Asiantuntija ei usko laajaan selkkaukseen

Helsingin yliopiston arabiankielen ja islamintutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila ei usko, että muslimien loukkaantuminen Paavi Benedictus XVI:n puheesta synnyttää muslimimaissa laajempia selkkauksia.

- Luulen, että tilanne ei johda muuhun kuin pieniin mielenilmauksiin muutaman viikon ajan.

Mielenilmausten takana ovat Hämeen-Anttilan mukaan ääriryhmät, jotka pyrkivät lietsomaan reaktioita samalla tavalla kuin taannoisten Muhammed-pilakuvien julkaisun jälkeen. Voimakas reagointi paavin puheeseen ei sinänsä ole Hämeen-Anttilan mielestä yllättävää.

- Puhetta voidaan tulkita samoin kuin pilakuvia, eli että länsimaat suhtautuvat jollakin tavalla vähätellen tai halveksien islamilaiseen maailmaan.

Hämeen-Anttila painottaa, että odotettavissa olevat levottomuudet liittyvät vain osittain paaviin.

- Taustalla on myös islamilaisten maiden sisäinen tulehtunut tilanne. Ongelmallista tilanteessa on se, että tietyt tahot Lähi-Idässä odottavat anteeksipyyntöä paavin omasta suusta.

- En usko, että paavi lähtee mihinkään selkeään anteeksipyyntöön, mutta varmasti paavin puhemiehet Vatikaanissa tulevat jatkossakin korostamaan, että paavi ei tahtonut loukata, sanoo Hämeen-Anttila.

(MTV3-STT- AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.