Venäläistä Novaja Gazeta -lehteä vastaan tehty kemiallinen hyökkäys – lehti kokenut kovia jo vuosia: irtileikattu lampaan pää, myrkkyjauhetta...

Venäjällä tutkivan journalismin jutuistaan tunnetun Novaja Gazeta -lehden tilojen lähellä on tehty aamulla kemiallinen hyökkäys, kertoo lehden päätoimittaja Dmitri Muratov.

Muratovin mukaan viranomaiset tutkivat parhaillaan ainetta, jota oli levitetty toimituksen sisäänkäynnin eteen. Päätoimittajan mukaan aine on niin voimakasta, että haju levisi sisältä kadulle saakka.

Muratov ei suoraan sanonut, minkä tahon hän arvelee olevan hyökkäyksen takana. Hän kuitenkin muistutti, että kolme kansalaisjärjestöä on nostanut oikeusjutun palkkasotureita välittävää Wagner-yhtiötä vastaan lehden artikkelien perusteella.

Toistuvia hyökkäyksiä

Novaja Gazeta -lehti on Venäjän tunnetuin liberaalilehti. Lehti kirjoitti tänään verkkosivuillaan, ettei kyseessä suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun lehden toimitus on joutunut iskun kohteeksi. Huhtikuussa vuonna 2017 toimitukseen saapui kirje, jonka sisällä oli myrkylliseksi osoittautunut valkoinen jauhe. Kirjeen lähettäjä oli kirjoittanut kirjekuoreen "hyvää pääsiäistä".

Lokakuussa 2018 tuntemattomat henkilöt toivat toimitukseen kolme häkkiä, joissa oli pressi-liiveihin pukeutuneita lampaita. Muutama päivä aiemmin toimituksen ulkopuolelle jätettiin hautaseppele, jossa luki uhkauksia lehden toimittajaa Denis Krotkovia vastaan, ja samaan paikkaan oli jätetty myös lampaan irtileikatun pään sisältävä kori.

Valitettavasti uhkaukset eivät jääneet vain uhkailujen tasolle, vaan neljä lehden toimittajaa on surmattu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja