Mainos

Paarma: Irak-sota ei oikeutettu

Ennaltaehkäisevää" sotilasiskua Irakiin ei voi millään pitää oikeutettuna sotana, totesi arkkipiispa Jukka Paarma avatessaan piispainkokouksen Helsingissä tänään.

- Luterilaisen kirkon piispat ovat yhdessä pohtineet Irakin tilannetta, sodan uhkan aiheuttamaa hätää, pelkoa ja ahdistusta. Piispat ovat yhtyneet eurooppalaisten kirkkojen kokouksen kannanottoon. Emme voi katsoa, että kaikki muut mahdolliset keinot olisivat jo käytetty. Se suunnaton inhimillinen kärsimys ja mahdollisesti satojen tuhansien siviilien tappaminen, jonka sotatoimet ennusteiden mukaan aiheuttavat, eivät millään voi kuulua ns. oikeutettuun sotaan, Paarma sanoi.

Eurooppalaiset kirkkojen johtajat ottivat kantaa sotilaallisen voiman käyttöä vastaan Berliinissä keskiviikkona 5. helmikuuta.

Arkkipiispa käsitteli avajaispuheessaan oikeutetun sodan käsitettä ja siitä kirkoissa käytyä keskustelua. Paarman mukaan kiistanalainen oikeutetun sodan käsite on polttopisteessä, kun sotatoimiin pyritään muodostamaan kantaa kristillisen uskon ja etiikan näkökulmasta. Viimeaikaisessa kirkkojen keskustelussa on pohdittu, miten vanha oikeutetun sodan teoria on sovellettavissa joukkotuhoaseiden aikana. Teorian mukaan sotaan voidaan ryhtyä vain äärimmäisenä keinona, sillä tulee olla oikeutettu päämäärä eikä keinot saa aiheuttaa suurempaa tuhoa kuin mitä niillä pyritään estämään. Vastuu tästä harkinnasta kuuluu viime kädessä jokaiselle kristitylle. Sitä ei voi siirtää esimiehille tai esivallalle.

Suomessa kirkot ja seurakunnat osallistuvat kansainväliseen sodan vastaiseen toimintapäivään 15. helmikuuta järjestämällä rauhanrukouksia.

- Kirkko rukoilee ja tarjoaa ihmisille mahdollisuuden rukoilla maailman rauhan, Irakin, Lähi-idän ja koko maailman puolesta, arkkipiispa sanoi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.