Päänvaivaa Ruotsin viranomaisille aiheuttanut koraaninpolttaja aikoo hakea turvapaikkaa Norjasta

Salwan Momika, 37, on aiheuttanut paljon päänvaivaa Ruotsin viranomaisille ja diplomaateille.

Ruotsissa julkisuutta mielenosoitustempauksillaan kerännyt koraaninpolttaja Salwan Momika sanoo lähteneensä maasta. Asiasta kertoi Expressen-lehti, jonka mukaan Momika aikoo hakea turvapaikkaa Norjasta. Momika vahvisti myös uutistoimisto AFP:lle saapuneensa Norjaan.

– Ruotsi ottaa vastaan vain turvapaikkaa hakevia terroristeja, samalla kun filosofeille ja ajattelijoille näytetään ovea, Momika sanoi Expressenin mukaan.

Helmikuussa maahanmuuttotuomioistuin piti voimassa Momikan karkotuspäätöksen. Karkotusta ei kuitenkaan pantu täytäntöön, koska Momikan katsotaan olevan vaarassa joutua vainotuksi kotimaassaan Irakissa.

37-vuotias Momika on kristitty irakilainen, joka on aiheuttanut Ruotsin viranomaisille ja diplomaateille paljon päänvaivaa viime vuosina muun muassa hankaloittamalla Nato-jäsenyysprosessia. Koraaninpolttotempauksista närkästyttiin islaminuskoisissa maissa kuten Turkissa, joka viivästytti pitkään Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksyntää.

Expressenin mukaan Momikan protestit ovat maksaneet Ruotsin veronmaksajille noin viisi miljoonaa kruunua eli yli 400 000 euroa poliisisuojeluksen kuluina.

Momikan toiminnan katsottiin myös kasvattaneen Ruotsiin kohdistuvaa terrorismin uhkaa.

AFP:lle lähetetyssä tekstiviestissä Momika syytti Ruotsin viranomaisia hänen vainoamisestaan. Momikan mukaan ilmaisunvapaus ja ihmisoikeudet ovat Ruotsissa "suuri vale".

Lue myös:

    Uusimmat