Pääministeripuolue voitti Viron vaaleissa

Virossa Reformipuolue on voittanut maan parlamenttivaalit. Pääministeri Andrus Ansipin puolue lunasti kaikkiaan 33 parlamentin 101 paikasta. Vaalien kakkoseksi tuli oppositiopuolue keskusta, joka saa parlamenttiin 26 edustajaa.

Reformipuolueen nykyinen hallituskumppani Isänmaan ja Res Publican liitto (IRL) nappasi paikoista 23. Sosiaalidemokraateille on luvassa 19 paikkaa, joka on lähes puolet enemmän kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2007.

Reformipuolue keräsi 28,6 prosenttia kaikista äänistä. Keskusta sai 23,3 prosenttia, IRL 20,5 ja Sosiaalidemokraatit 17,1 prosenttia äänistä.

Hallitusneuvotteluista ei odoteta helppoja. Sosiaalidemokraatit ilmoittivat heti tulosten selvittyä halukkuutensa neuvotteluihin Reformipuolueen kanssa. Reformipuolue puolestaan on aiemmin ilmaissut, että mieluisin hallituskumppani sille olisi IRL.

Äänestysprosentti oli 63,6 prosenttia.

Ilves kehotti äänestämään

Hallituksen harjoittama talouskuri sai oppositiolta vaalien alla tuomion. Oppositio rökitti hallitusta sosiaalisten ongelmien - kuten työttömyyden - unohtamisesta.

Presidentti Toomas Hendrik Ilves kannusti vaalipäivänä äänestäjiä vaaliuurnille tähdentämällä, että vain siten he voivat osoittaa, millaisen tulevaisuuden he Virolle haluavat.

Ilves muistutti vaalien historiallisuudesta; kuuden kuukauden kuluttua tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Venäjä tunnusti Viron itsenäistymisen.

- Nämä ovat ensimmäiset yleiset vaalit, joissa pääsee äänestämään myös vapaassa Virossa syntyneitä ja kasvaneita, Ilves totesi.

(MTV3 - STT)

Katso Marjaana Toivakaisen juttu:

Lue myös:

    Uusimmat