Pääministeri Marin: Valmiuslakia ei tarvitse ottaa käyttöön vielä, mutta tilanteessa ollaan jatkuvasti "veitsen terällä"

6:55
Pääministeri Sanna Marin astui median eteen hallituksen neuvotteluista: "Valmiuslakiin ei nyt turvauduta – tilanne voi muuttua nopeasti"

Välttämättömyysedellytykset valmiuslakiin turvautumiselle eivät tällä hetkellä täyty, kertoo pääministeri Sanna Marin (sd.). Hallitus on pohtinut tänään iltakoulussaan etenemistä koronatoimien kanssa.

Sanna Marinin mukaan Suomessa ollaan tilanteen kanssa jatkuvasti veitsen terällä, vaikka se onkin tällä hetkellä tasaisempi. Tilanne voi muuttua erityisesti sairaanhoidon kuormituksen puolesta kuitenkin varsin nopeasti.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoi aiemmin pitävänsä valmiuslakia tarpeellisena, jotta terveydenhuollon resurssien riittävyys voidaan turvata joulun ja uudenvuoden pyhien aikaan, jos koronatilanne heikkenee.

Hallitus seraa tilannetta myös pyhinä

Koko hallitus seuraa tilannetta tarkasti joulunpyhien ajan, pääministeri sanoi. Valtioneuvostolla on myös joulutauon aikana istuntoja, joissa kuullaan aina ajankohtaisin tilannekatsaus.

Kysyttäessä Marin kertoi, ettei pysty arvioimaan, onko eduskunnalla tarvetta kokoontua istuntotauolla. Kaikkiin tilanteisiin pitää kuitenkin pääministerin mukaan varautua, ja hän tulee käymään tilannetta läpi myös eduskunnan puhemiehistön kanssa.

Puolueet keskustelevat koronatilanteesta maanantaina

Maanantaina käydään Marinin mukaan kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa parlamentaarinen keskustelu, jossa käydään läpi epidemian ja sairaanhoidon tilannetta. Keskustelu käydään ikään kuin varalta ennen istuntokauden päättymistä.

Marinin mukaan puolueet kokoontuvat koronatilanteen ääreen maanantaina, jotta asiasta olisi jo käyty yhdessä parlamentaarisesti keskustelua, jos välttämättömyysvaateet alkaisivatkin täyttyä tai esimerkiksi sairaanhoidon kuormitustilanne muuttuisi nopeasti.

– Haluan siis korostaa, että tällä hetkellä tämä välttämättömyysvaade-edellytys ei täyty, eikä meillä ole tällä hetkellä sellaista tietoa, että valmiuslakiin olisi tarvetta turvautua, Marin sanoi ja painotti, ettei maanantaisessa keskustelussa ole tästä kyse.

Epidemiatilanne on tasoittunut

Marinin mukaan näyttääkin siltä, että epidemiatilanne on tasaisempi kuin aiemmin, vaikka tautimäärät ovat hänen mielestään edelleen liian korkeita.

– Kehitys on ollut viime viikkojen aikana tasaisempaa eli rajoitukset ovat purreet, hän kertoi.

Marinin mukaan tilannetta tarkkaillaan kuitenkin tarkasti erityisesti sairaalahoidon kuormituksen osalta.

Hallituksella valmius toimia hyvinkin ripeästi

Keskiviikkona alkuillasta Säätytalon ulkopuolella toimittajille puhuneelta Marinilta kysyttiin myös, miten kaukana Suomessa ollaan siitä, että valmiuslain käyttöönottoon vaadittavat kriteerit täyttyisivät.

Tästä on hänen mukaansa mahdotonta antaa arvioita. Hallitus on kuitenkin hänen mukaansa valmis kokoontumaan milloin tahansa ja myös jouluna, mikäli tilanne tätä vaatii.

– Hallituksella on valmius toimia hyvinkin ripeästi ja on tärkeää, että käymme myös yhdessä parlamentaarisesti tätä keskustelua jo ennen kuin tuo tilanne tulisi käsille, Marin kertoi ja painotti jälleen, ettei valmiuslakiin olla tällä haavaa tarttumassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja