Pääministeri Marin: Afganistanin pakolaiskysymystä katsotaan tulevaisuudessa – "Tunnistan hyvin paineen"

Taleban-ääriliikkeen paluu valtaan Afganistanissa on pääministeri Sanna Marinin mukaan järkyttänyt kaikkia.

Marin kommentoi Afganistanin tilannetta Sdp:n kesäkokouksessa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Marinin mukaan valtioneuvosto on jatkuvasti valmiudessa kokoontumaan nopealla aikataululla käsittelemään Afganistanin tilannetta.

Marin sanoo tunnistavansa Afganistanista lähtevien pakolaisten aiheuttaman paineen.

– Tunnistan hyvin sen paineen, mikä syntyy myös pakolaisten osalta. Tilanne alueella on erittäin vaikea ja ihmisten tilanne erittäin huolestuttava. Katsomme tietenkin myös näitä kysymyksiä tulevaisuudessa, mutta nyt katsomme tätä akuuttia tilannetta ja katsomme mitä se vaatii, Marin sanoo.

Hallitusohjelmaan on jo kirjattu, että pakolaiskiintiötä pyritään nostamaan. Marinin mukaan Afganistanin osalta tässä tilanteessa ei vielä olla.

Marin painotti aiemmin pitämässään poliittisessa tilannekatsauksessa, että kaikki Afganistanissa parhaillaan olevat Suomen kansalaiset pyritään saamaan pois maasta.

Marin korostaa vahvan kansainvälisen yhteistyön merkitystä tilanteessa.

– Meidän pitää toimia osana kansainvälistä yhteisöä ja EU:ta ja pyrkiä omalta osaltamme edesauttamaan sitä, ettei tilanne siviileitä, naisia ja tyttöjä kohtaan heikkene.

Suomi keskeytti turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin jo aikaisemmin. Marinin mukaan tilannetta arvioidaan jatkuvasti ulkoministeriössä.

– Kyseessä on suuri humanitaarinen tilanne.

Lue myös:

    Uusimmat