Pääesikunnan ”sähkömies” vakoili jehovan todistajia - uskomaton peitetoimintaraportti 50-luvulta

”Tarkkailin heitä siunauksen aikana ja tällöin havaitsin, että jotkut pitivät käsiään selkänsä takana ja jotkut taas sivuilla, ainoastaan muutaman pitäessä käsiään ristissä. Siunauksen aikana jotkut heistä hymyilivät suorastaan pirullisesti.”

Näin kirjoitti Pääesikunnan tarkkailutoimiston P. Kaislaniemi 14. tammikuuta 1950 päivätyssä raportissaan. Se oli otsikoitu ”Asevelvollisuuttaan suorittavien Jehovan todistajien tarkkailu”. Raportti päätyi suojelupoliisin arkistoon, jonka asiakirjat tulevat 60 vuoden salassapidon jälkeen julkisiksi.

Supon salaiset asiakirjat

Suojelupoliisin salaisten asiakirjojen salassapitoaika on 60 vuotta. Sen jälkeen ne tulevat julkisiksi. Asiakirjoja säilytetään Helsingissä Kansallisarkistossa, jossa kuka tahansa voi käydä niitä lukemassa.

Lisää aiheesta jutussa:

Supo on julkaissut salassa pidettävästä materiaalista omia tutkimuksiaan. Niistä lisää mm. näissä nettijutuissa:

- 27.8.2009 Supolla yhteistyötä sekä länteen että itään

- 18.10.2011: Supon RAF-seuranta johti etsivät 70-luvun rock-piireihin

Jehovan todistajat olivat tarkkailussa muutenkin, eritoten tietysti siksi, että he kieltäytyvät asepalveluksesta uskontonsa vuoksi. Vuodesta 1987 alkaen jehovan todistajilla on ollut mahdollisuus saada vapautus asepalveluksesta, mutta esimerkiksi 1950-luvulla asepalveluksesta kieltäytyvät jehovan todistajat vietiin Hangon edustalla sijaitsevalle Hästö-Buson linnakesaarelle kahdeksaksi kuukaudeksi. Päälle annettiin vielä lyhyehkö vankeustuomio.

Soluttautujana sähkömies

Pääesikunnan tarkkailutoimiston mies esiintyi linnakesaarella sähkömiehenä. Tuohon aikaan toimintaa kutsuttiin tarkkailuksi, nykyisin se olisi lähellä peitetoimintaa.

Raportin mukaan saarella olevat jehovalaiset olivat muun muassa sekatyömiehiä, kalastajia, maanviljelijöitä ja työläisperheistä kotoisin. Poliittisiin puolueisiin he eivät kuuluneet, vaikka raportti mainitsee yhden olleen kommunistisen SKDL:n jäsen, mutta miehen luopuneen siitä.

Etsivä kirjasi havaintoja huoneesta.

”Se oli hyvin epäsiistissä kunnossa. Halot olivat pitkin lattiaa ja pitovaatteet mikä missäkin. Vuoteet olivat petaamatta ja päiväpeite heitetty huolimattomasti sängyn päälle. Seinillä oli ulkolaisia päivyreitä sekä piirros joka esitti nuorta naista ja miestä syleilemässä toisiaan.”

Pääesikunnan mies kiinnitti huomiota myös kirjahyllyyn, jossa oli etupäässä jehovalaisuutta ja englanninkielen opiskelua käsitteleviä kirjoja. Etsivä huomasi kuitenkin, että kaikesta päätelleen niitä ei ollut vähään aikaan käytetty koska ne olivat paksun pölyn peitossa.

"Pinnaustaito näkyy olevan muodissa"

Etsivä seurasi toimintaa todeten, ettei päiväohjelmaa jehovan todistajilla varsinaisesti ole, vaan he tekevät mitä kulloinkin omalta kannaltaan tarpeelliseksi näkevät.

”Omia askareitaan varten ovat jehovalaiset jakautuneet kahden miehen ryhmiin, niin että vuorollaan kaksi miestä laittaa ruuan, tiskaa astiat, siivoaa huoneen jne, mutta pinnaustaito näkyy olevan muodissa jehovalaistenkin keskuudessa”.

Tarkkailutoimintamies kävi saarella olleiden kanssa ilmeisen pitkiä keskusteluja ja seurasi toimintaa. Hän kyseenalaisti asepalveluksesta kieltäytymisen uskonnollisin perustein.

”Uskallan paikan päällä asiaa seuranneena lausua mielipiteenäni, että asiassa täytyy olla, ja onkin muitakin vaikutteita.”

”Joka kerta kun he olivat lopettaneet Raamatun tutkimisen tai heillä oli vapaata aikaa, he alkoivat soitella mandoliinia ja laulella kaiken maailman tanssikappaleita.”

”Ainoastaan yksi kappale, jonka heidän keskuudessaan oloaikanani tunsin uskonnolliseksi oli ’Titanic hymni’.”

Raportin mukaan miehet kaipasivat yksitoikkoiseen ja ikävään elämäänsä vaihtelua ja sen takia soittivat iloisia tanssikappaleita. Etsivän mukaan saarelaiset väittivät, etteivät he tanssilaulujen sanoja sen paremmin ajattele vaikka laulavatkin niitä.

Poliittisia uteluita

Etsivä oli udellut järjestötoiminnasta, josta miehet olivat kertoneet sen toimivan ympäri maailmaa. Neuvostoliitossakin oli 8000 jehovan todistajaa, jotka olivat Siperiassa, mutta ilman mitään painostusta.

Politiikasta ei sen sijaan juuri puhuttu.

”Keskusteluihin he antautuvat yleensä hyvin mielellään, mutta koettavat joka tilaisuudessa selittää omaa uskontoaan. Ja jos heidän kanssaan ei pääse yksimielisyyteen, niin he suoraan kiivastuvat ja tuomitsevat heidän vastustajansa kadotukseen.”

”Sähkömies” oli selvittänyt myös verrattain runsaaksi kuvatun postin kulun. Aiemmin se kulki linnakkeen toimiston kautta, mutta sittemmin suoraan Skogbyn postitoimiston kautta.

Etsivä lopetti raporttinsa näin.

”Mainittakoon vielä, että kun esiinnyin sähkömiehenä ja selitin heidän tiedusteluunsa saarelle laitettavan voima-aseman, olivat he uteliaita tietämään koska sellainen tehdään, mille paikalle se tulee ja kuinka suuri siitä tulee”.

Lue myös:

    Uusimmat