P

Paahtaa: Kypsentää raaka-aine ilman rasvaa uunissa tai pannulla.

Pallorauta: Keittiötyöväline jolla voidaan kovertaa palloja esim. hedelmistä ja vihanneksista.

Panadi: Vedestä voista ja jauhoista valmistettu seos, jota käytetään murekkeisiin.

Paneerata, leivittää: Ruoka-aine päällystetään ennen kypsentämistä esim. munalla ja jauhoilla, jotta sen maku ja mehukkuus säilyvät.

Pareerata: Puhdistaa liha luista ja jänteistä.

Parfait: Parfee, jäädyke.

Parfee: Parfait, jäädyke.

Pariloida: Kypsentää kuumalla parilalla tai parilapannulla, joko ilman öljyä tai vähäisessä öljyssä.

Paseerata: Painella siivilän läpi, jolloin aine soseutuu.

Pasta al forno: Uunissa kypsennetty pastaruoka.

Pasta colorata: Värjätty pasta. Tavallisimmat värjäysaineet ovat kuivattu tai hyvin tiivistetty tomaatti, pinaatti, punajuuri, sahrami, basilika ja mustekalan muste.

Pasta mista: Sekapasta. Useita erilaisia pastoja sekaisin.

Pasta per minestre: Pienten keitoissa tarjottavien pastojen yleisnimi.

Paste fresche: Tuorepasta.

Paste ripiene: Täytepasta. Esimerkiksi ravioli ja tortellini. Taikina yleensä tuorepastaa.

Paste secche: Kuivapastat, jotka on tehty durumvehnästä ja vedestä.

Patee: Jauhetusta lihasta, kalasta tai kasviksista valmistettu murekeruoka, jossa ainekset yleensä kypsennetään voitaikina- tai paistotaikinakuoressa.

Pauna, lb: Englantilainen painomitta = 454g.

Penne: Pastatyyppi. Lyhyitä ja suoria putkia, jotka on leikattu vinosti sulkakynän muotoisiksi. Löytyy mm. rihlattuna penne rigate ja sileänä penne lisce.

Peperonchino: Pieni punainen kuivattu tulinen chili.

Perata: Poistetaan esim. kalasta syötäväksi kelpaamattomat osat.

Pesto: Tunnetuin pestokastike on Pesto alla genovese eli genovalainen pesto. Se sisältää parmesan- ja joskus myös pecorino-juustoa, tuoretta, hienoksihakattua basilikaa, pinjansiemeniä, valkosipulia, öljyä ja suolaa. Pesto tarjotaan tavallisimmin pastan kanssa. Ranskan puolella, Provencessa, tunnetaan samanlainen kastike nimellä pistou. Nimi merkitsee survottua.

Petit chou: Tuulihattu.

Petit fours (ransk.): Pieniä, koristeellisia leivonnaisia, jotka on tehty kakkutaikinasta ja päällystetty esim.marsipaanilla.

Pimento: Makeahko ja mieto tomaatinpunainen pippuri, jota käytetään vihannessäilykkeisiin ja oliivien täytteeksi. Kotimaa Espanja.

Pinjansiemen: Pinjansiemen on etelä-eurooppalaisen pinjapuun syötävä siemen.

Pocheerata: Hauduttaa lihaa, kalaa tai kasviksia tai hauduttaa esim. kananmunia ilman kuoria ( uppomunat ).

Polenta: Maissista tehtyä puuroa. Tarjotaan sellaisenaan tai jäähdytettynä. Puuro jäähdytetään levyksi, leikataan viipaleita ja paistetaan.

Pyy: Paitsi lintu, myös lihakääryle.

Lue myös:

    Uusimmat