P-Korean Kim Jong-Il kävi Kiinassa kaupassa - ehkä

Kun Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Il on valtiovierailulla, on siitä kertova uutisteksti täynnä "ehkiä". Kukaan ei tiedä varmasti onko Kim Jong-Il Kiinassa valtiovierailulla, mutta niin uskoo (ehkä) uutistoimisto AFP, niin uskoo (myös tietyin varauksin) uutistoimisto AP.

Pitäisikö meidänkin uskoa? Tässä evidenssiä puolesta ja vastaan, päättäkää itse.

Uutistoimisto AFP kertoo Kim Jong-Il:in saapuneen Pekingiin tiukkojen turvatoimien saattelemana.

– Kim Jong-Il saapui Pekingiin keskiviikkona valtion omistamaan vierastaloon, jossa hänen uskotaan tapaavan Kiinan presidentti Hu Jintaon, kirjoittaa AFP.

Kimin matkan tarkoituksen uskotaan olevan Kiinan talousbuumiin tutustuminen. Kim Jong-Il on ilmeisesti vieraillut kiinalaistehtailla.

Kansainvälistä uutismateriaalia levittävä uutistoimisto AP puolestaan välittää suttuista kuvaa, jossa "Kim Il Jongin näköinen mies matkustaa junassa Pohjois-Koreasta Kiinaan, Kim Il Jongin näköinen mies matkustaa autossa Pekingissä ja lopulta Kim Il Jongin näköinen mies käy supermarketissa".

Suomalainen uutistoimisto STT puolestaan kertoi tänään aamulla Kim Jong Ilin saapuneen Pekingiin.

– Kimin vierailut Kiinassa on pidetty yleensä salaisina ja niistä on kerrottu virallisesti vasta vierailujen päätyttyä.Kimin uskotaan pyytävän ainoalta tärkeältä liittolaiseltaan lisää talousapua maalleen, joka kärsii vakavasta energia-, raaka-aine- ja elintarvikepulasta, kirjoittaa STT.

Varmasti tiedämme siis vain sen, että mystisen miehen liikkeet kiinnostavat maailmanlaajuisesti.

(MTV3 - AFP - AP - STT)

Mikä mies on Kim Jong-Il?

Pohjois-Korean pitkäaikainen johtaja Kim Jong-Il on noussut valtaan vuonna 1994, isänsä Kim Il-Sungin kuolemaa seuranneen kolmen vuoden suruajan jälkeen. Valtiopropagandan keskellä eläneen Kimin elämänvaiheista on paikoin hyvin vähän tietoa.

Poika-Kim on Pohjois-Korean yksinvaltainen johtaja. Valtiomytologian mukaan hän on syntynyt pyhällä Baekdu-vuorella Koreassa. Todennäköisempi paikka on sotilasleiri lähellä Habarovskia Neuvostoliitossa vuonna 1942.

Isänsä Kim Il Sungin jalanjäljillä poika-Kim näyttäytyy kaikkialla. Hän on spesialisti niin sähkötekniikassa kuin hävittäjälentäjänä - lentopelostaan huolimatta, ratsastajamestari, oopperasäveltäjä, ja golf-ennätysten tehtailija.

Kim on toiminut maan korkeimmassa virassa, kansallisen puolustuskomission puheenjohtajana - ja marsalkkana - ilman merkittävää sotilaskoulutusta. Hän aloitti työnsä kommunistien työväenpuolueessa parikymppisenä, ja vallanperimyksen sinetöi nousu puolueen keskuselimiin vuonna 1980.

Elokuvahullua Kimiä on luonnehdittu ulkomailla alkoholiin mieltyneeksi naistenmieheksi, joka ei siedä erimielisiä ihmisiä. Perheestä tiedetään vähän. Häntä on kuvattu persoonallisuushäiriöiseksi, mutta jotkut häntä tavanneet ulkomaalaiset poliitikot ovat kuitenkin havainnoissaan toista mieltä.

Ulkomailla Kimiä on nähty harvoin, tutuin maa on naapuri Kiina. Myös Venäjälle hän on tehnyt salaperäisiä vierailuja, yleensä junalla, juuri lentopelkonsa takia.

Jo pidempään hauraan näköinen ja hyvin hoikka Kim on ollut viime aikoina terveemmän oloinen, ja hän on saanut hieman takaisin menneiden vuosien pyöreyttänsä.

Pohjois-Koreassa arvellaan olevan menossa vallansiirto, jolle on haettu tukea Kiinasta, käytännössä Pohjois-Korean ainoalta liittolaiselta. Nyt meneillään olevalla vierailulla ei kuitenkaan ole hänen poikaansa, Kim Jong-Unia, jolle vallan on uumoiltu siirtyvän. Pohjois-Koreaa onkin luonnehdittu maailman ainoaksi kommunistiseksi dynastiaksi eli maaksi jossa valta periytyy.

Kiina on avainasemassa Pohjois-Korean auttajana. Sen harteilla uskotaan olevan saada taas alkuun kuuden valtion neuvottelut. Kiinan ja Pohjois-Korean lisäksi neuvottelupöydässä ovat välillä ja olleet ja välillä poistuneet ja taas mahdollisesti mukaan tulossa Yhdysvallat, Etelä-Korea, Japani ja Venäjä.

Neuvottelut tähtäävät muiden maiden katsannossa siihen, että Pohjois-Korea luopuisi ydinaseestaan. Pohjois-Korean tavoitteena taas on saada talous- ja ruoka-apua ulkomalilta ja ennen kaikkea tunnustus poliittiselle järjestelmälleen. Viimeiseltään neuvottelut ovat olleet jäissä yli kaksi vuotta. Asiaa ei ole auttanut se, että Pohjois-Korea käyttäytyy ennalta-arvaamattomasti ja tempoilevasti - tekee ydinkokeita tai hyökkäyksiä eteläisen naapurinsa laivastoa vastaan.

(MTV3 - Janne Hopsu - Risto Puolimatka - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat