Ovatko kuvat Kim Jong-unista aitoja? Pohjois-Korean johtajan väitetään palanneen julkisuuteen – "Tämä on uskottavin kaikesta uutisoinnista"

Ovatko nämä kuvat aitoja? Pohjois-Korean johtajan väitetään palanneen julkisuuteen – asiantuntija arvioi tietoja 10:14
Ovatko nämä kuvat aitoja? Korea-tutkija Antti Leppänen arvioi tietoja.

Suomalaistutkija pitää uutista Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin julkisesta esiintymisestä uskottavana. Kim Jong-un esiintyi lannoitetehtaan avajaisissa julkisesti ensimmäisen kerran kolmen viikon tauon jälkeen. Huhut Kimin terveydentilasta ovat velloneet viime viikkoina.

Korea-tutkija Antti Leppänen Turun yliopistosta sanoo MTV Uutisten Livelle, ettei Pohjois-Korealle ole lainkaan tavatonta, ettei Kim Jong-unista kerrota mitään moneen viikkoon.

Kuvia lannoitetehtaan avajaisista, joissa Kim Jong-un muun muassa leikkaa nauhaa, hän pitää uskottavina.

– Tämä on uskottavin kaikesta uutisoinnista, mitä viime viikkojen aikaan hänen heikosta ja jopa hengenvaarallisesta tilasta on ollut. Ne perustuvat kaikki nimettömiin tiedonantoihin ja huhuihin. Tuore uutinen on selkeä ja normaali pohjoiskorealainen tiedotus hänen toiminnastaan.

– 20 päivän näkymättömyys ei ole pohjoiskorealaisessa viestinnässä poikkeuksellinen aika. Vastaavia jaksoja on ollut tämänkin vuoden aikana jo ennen tätä pariin otteeseen, mutta en ole vastaavaa huhumyllyä niiden kohdalla havainnut.

Uutisointi lähti liikkeelle eteläkorealaiselta uutissivustolta, jossa kerrottiin Kim Jong-unin mahdollisesta sydän- ja verisuonitautiin liittyvästä leikkauksesta.

– Uutissivusto on luotettava ja uutisen tekee uskottavaksi myös hänen fyysinen olomuotonsa ja tiedot hänen epäterveellisistä elintavoistaan.

Antti Leppänen muistuttaa, että Pohjois-Korean johtajan terveydentilasta ei ylipäätään kerrota julkisuuteen paljoakaan.

– Pohjois-Korea itse ei julkaise juuta eikä jaata aiheesta. Kaikki, mitä johtajan terveydentilasta voidaan päätellä, on Etelä-Korean tiedusteluviranomaisten tai muiden, Pohjois-Koreaa viran puolesta seuraavien havainnot.

– Esimerkiksi hänen kävelyään ja tapaansa hengittää voidaan tarkkailla materiaalista, jota on tarjolla. Mitään varmaa tietoa ei ymmärtääkseni missään Pohjois-Korean ulkopuolella ole – tai juuri Pohjois-Koreassakaan.

Lue myös:

    Uusimmat