Missä on Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un? Ei ole nähty julkisuudessa viikkokausiin – liittyykö televisiolähetyksistä kadonnut logo jotenkin katoamiseen?

1:30
Kim Jong-un esiintyi viimeksi julkisuudessa vappuna lannoitetehtaan avajaisissa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on jälleen tehnyt katoamistempun. 

Aiemmin keväällä hänen huhuttiin jopa kuolleen, kun hän oli ollut poissa julkisuudesta kolme viikkoa ja nyt hän ei taaskaan ole näyttäytynyt yli kolmeen viikkoon. Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa Iltalehti.

Huhut Pohjois-Korean johtajan terveydentilasta tai mahdollisesta kuolemasta lähtivät vellomaan, kun Kimiä ei nähty hänen isoisänsä Kim Il-sungin syntymäpäivän juhlinnassa 15. huhtikuuta, vaikka se on Pohjois-Koreassa tärkeä juhlapäivä.

Vappuna Kim Jong-un kuitenkin katkaisi kuolinhuhuilta siivet näyttäytymällä lannoitetehtaan avajaisissa ensimmäistä kertaa kolmeen viikkoon. Sen jälkeen hän kuitenkin katosi julkisuudesta toistamiseen ja on ollut nyt poissa yli kolme viikkoa.

Logo kadonnut

Kimin terveydentila on valtionsalaisuus Pohjois-Koreassa, eikä spekulaatioita sallita. Paikalliset ihmiset eivät Reutersin mukaan edes uskalla miettiä, missä tai minkälaisessa kunnossa Kim voi olla, sillä he pelkäävät kuollakseen pidätystä tai jopa vankeusrangaistusta.

NK-News-lehti uutisoi eilen, että tekemänsä analyysin mukaan Kimin johtajuudesta muistuttanut logo on yllättäen kadonnut pohjoiskorealaisista televisiolähetyksistä. Muutos saattaa liittyä viime vuoden perustuslakimuutoksiin, joiden on tarkoitus muuttaa Kimistä käytettyä ylipäällikkö-termiä.

Kim on aiemminkin tehnyt selittämättömiä katoamistemppuja. Esimerkiksi syyskuussa 2014 hän katosi peräti 40 päiväksi ja ilmestyi lokakuun puolivälissä mitään selittämättä. Myöskään valtion media ei tuolloin selittänyt hänen pitkää poissaoloaan julkisuudesta millään tavalla. Etelä-Korean tiedustelupalvelun mukaan todennäköisin selitys oli nilkkaleikkaus, kertoo BBC.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja