Mainos

Outokumpu ostamassa koko AvestaPolaritin

Outokumpu hankkii omistukseensa koko teräsyhtiö AvestaPolaritin.

Metallikonserni Outokumpu ilmoitti yllättäen, että se hankkii kokonaan omistukseensa ruostumatonta terästä valmistavan Avesta Polaritin. Osakkuusyhtiön nielaiseminen tekee teräksestä Outokummun suurimman toiminta-alueen.

Harva osasi odottaa Outokummun siirtoa. Vain puolitoista vuotta sitten yhtiö laittoi terästuotantonsa yhteen ruotsalaisen Avesta Sheffieldin kanssa. Syntyi Avesta Polarit, josta Outokummun oli tarkoitus pudottaa omistuksensa alle puoleen.

Vielä viimeisimmässä vuosikertomuksessaan Outokumpu kertoi, että sen strategian painopiste siirtyy värimetalleihin, lähinnä kupariin ja sinkkiin. Tämän päivän jälkeen outokummun tukijalka on kuitenkin jälleen teräksinen.

Kaupan jälkeen yli puolet Outokummun liikevaihdosta tulee teräksestä. Mitään strategista takinkääntöä yhtiössä ei kuitenkaan tunnusteta. Päin vastoin, nyt Outokummun viesti on, että tätä haluttiin alusta asti.

- Kun silloin aikoinaan yhdistimme Avesta Sheffieldin ja Outokumpu Steelin, niin Avesta Sheffield ei ollut myytävänä ja meidän oli edettävä sen tien kautta, joka on tunnettu. Nyt oli mahdollisuus purkaa nämä järjestelyt ja hankkia koko Avesta Polaritin omistus Outokummun käsiin, sanoo Outokummun toimitusjohtaja Jyrki Juusela.

AvestaPolaritin yhdeksäntuhatta työntekijää palaavat nyt Outokummun leipiin. Tornion terästehtaalla uutinen otettiin myönteisesti vastaan.

- Kyllä tämä aikamoinen yllätys kieltämättä on, mutta positiivinen yllätys. Ei me nähdä tätä negatiivisessa mielessä, pikemminkin päinvastoin, sanoo AvestaPolarit Stainless Oy:n pääluottamusmies Juhani Lohiniva.

Outokumpu maksaa Avesta Polaritista 1,1 miljardia euroa. Siitä iso osa, kolme sataa miljoonaa euroa, otetaan osakeannilla nykyisten omistajien pussista. Pääomistajat valtio ja Kansaneläkelaitos ovat tähän jo suostuneet.

Valtio mukana tukemassa

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreen mukaan valtio tukee teräsyhtiö AvestaPolaritin hankkimista kokonaan Outokummun omistukseen. Valtio on Outokummun suurin omistaja ja osallistuu myös kaupan rahoitukseen.

Mönkäre totesi, että järjestely vahvistaa Outokummun liiketoimintarakennetta. Samalla yhtiö voimistaa edellytyksiään kasvaa itsenäisenä perusmetalleihin keskittyvänä konsernina, jossa jaloterästuotannolla on entistäkin vahvempi asema.

Mönkäreen mielestä järjestely on merkittävä myös Suomen talouden pitkän aikavälin näkymien kannalta ja turvaa työllisyyttä maan eri osissa, erityisesti Kemin-Tornion alueella. -Tämäkin järjestely on esimerkki siitä, että valtion omistajapolitiikka ei ole pelkkää myymistä. Valtio on myös valmis sijoittamaan varoja sellaisiin perusteltuihin hankkeisiin, jotka edelleen vahvistavat yhtiöitä ja joista on saatavissa hyvä tuotto. Tämä on sellainen hanke, painottaa ministeri Mönkäre.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 01.07.2002).

(Talousuutiset 01.07.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.