Outoja kalavaurioita Lokapoikien dumppausalueilla

Uudellamaalla vuosia jatkuneella laajalla ympäristörikosten sarjalla saattaa olla kytkös alueella elävien taimenten evävaurioihin.

Poliisi epäilee, että Lokapojat-yritys laski laittomasti erilaisia jätteitä luontoon vuosina 1999-2008. Samoilla alueilla elävissä taimenissa on vastaavana ajankohtana havaittu outoja evävaurioita. Tapahtumien kytköstä toisiina ei ole voitu todistaa, mutta yhteneväisyyksiä on useita.

- Evävaurioita on havaittu Longinojan taimenseurannassa joka vuosi koko 2000-luvun ajan. Vuonna 2010 syntyneissä poikasissa ei vaurioita kuitenkaan enää havaittu, kertoo Ari Saura riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Vaurioita on siis syntynyt samalla alueella ja samana ajankohtana, jolloin Lokapojat dumppasivat muun muassa jäteöljyjä, ravintolarasvoja sekä nestemäisiä ulostejätteitä kymmeniin eri paikkoihin Helsingin ja Vantaan alueella.

- Öljyperäisten jätevesien on todettu aiheuttavan kalanpoikasille evävaurioita. Vauriot syntyvät hyvin varhaisessa vaiheessa joko silloin kun alkio kehittyy mätimunan sisällä tai vastakuoriutunut poikanen on ruskuaispussivaiheessa, jatkaa Saura.

Sauran mukaan taimenten epämuodostumat ovat harvinaisia luonnonvesissä ja epämuodostuneet kalanpoikaset karsiutuvat yleensä hyvin varhaisessa vaiheessa.

- Mikäli epämuodostumia esiintyy, se on yleensä merkki vedenlaatuongelmasta. Longinojan poikasista pahimmillaan yli 30 prosenttia on ollut eriasteisesti evävaurioisia, kuvailee Saura.

- Pienet vauriot eivät sanottavasti haittaa kalan elämää, mutta osalla poikasista ei ole ollut pyrstöevää lainkaan. Tästä huolimatta ne ovat kuitenkin selviytyneet, mikä johtuu siitä, että purossa on runsaasti pokasille sopivaa ravintoa ja suojapaikkoja myös huonommin uiville poikasille.

Merivaelluksella pyrstöttömät kalat eivät Sauran mukaan enää pärjää.

Lue myös:

Katso Anna Satovainion juttu:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja