Outo kirkas huntu leijailee jälleen Marsin taivaalla: Tutkijat osasivat jo odottaa aavemaisen ilmiön paluuta

Marsin taivaalla leijailee jälleen omituinen pitkä huntumainen pilvi. Kirkkaasti hohtava pilvi on muodostunut erään Marsin tulivuoren yläpuolelle jo niin monta kertaa, että tutkijat ovat päättäneet antaa sille ihan oman nimenkin: AMEC (Arsia Mons Elongated Cloud).

Tutkijat ovat saaneet selvitettyä, että pilvi ei liity itse tulivuoreen, vaikka se leijuukin sen läheisyydessä.

Space-sivuston mukaan pilvi-ilmiö havaittiin edellisen kerran syksyllä vuonna 2018. Se kestää kokonaisuudessaan useita päiviä. Tutkijat olivatkin jo odottaneet jälleen ilmiön käynnistymistä. 

Kuvassa näkyvä pilvi on peräti 1800 kilometrin pituinen ja sen häntä on muodostunut vesijäästä. Asiantuntijoiden mukaan pilvi muodostuu tuulen puhaltaessa alueen maastoon.

Näyttääkö 1,8 miljardin pikselin huipputarkka kuva tutulta? Kyseessä kuitenkin aivan eri planeetta – tällaista on Marsin pinnalla! 1:05
Video: Huipputarkka kuva näyttää millaista on Marsin pinnalla.

Ilmiön aikana pilvi haihtuu päivällä ja muodostuu uudelleen aina aamuisin, mikä on hankaloittanut sen tutkimista Marsin kiertoradalta.

Mars Express -luotain on kuitenkin onnistunut ottamaan pilvestä laajoja kuvia, koska sen kiertorata osuu hyvin aamuisin muodostuvan pilven kohdalle.

Lue myös:

    Uusimmat