Outlaws-liivejä somessa esittelevälle miehelle vaaditaan maksimirangaistusta huumejutussa

Syyttäjä vaatii neljälle miehelle 13 vuoden maksimirangaistusta moottoripyöräkerho Outlawsiin liittyvässä huumejutussa. Yksi syytetyistä, 51-vuotias mies, on syyttäjän mukaan Outlaws MC Frontline -osaston johtaja ja määräävässä asemassa ryhmässä.

Mies on sosiaalisessa mediassaan tuonut esille Outlaws-sisältöä. Kuvissa hän poseeraa ryhmän liiveissä muun muassa ulkomailla sijaitsevan kerhotilan edessä. Kuvissa esiintyy liivien merkintöjen perusteella useisiin eurooppalaisiin osastoihin kuuluvia miehiä.

51-vuotias kiistää syytteet törkeistä huumausainerikoksista. Kirjallisessa vastauksessaan hän sanoo, ettei ole ohjeistanut muita huumekaupassa tai ollut määräävässä asemassa muihin syytettyihin nähden.

–  Outlaws MC ei ole rikollisryhmä ja nyt syytteessä olevaa menettelyä ei ole tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, kirjallisessa vastauksessa sanotaan.

Huumetoimitus yksityislentokoneella

Epäillyt törkeät huumausainerikokset tapahtuivat viime vuonna Jyväskylässä ja pääkaupunkiseudulla. Syyttäjän mukaan 51-vuotias mies hallinnoi muiden syytettyjen kanssa kymmeniä kiloja huumeita.

Yksi syytekohdista koskee muun muassa yli 78:aa kiloa amfetamiinia. Huumeita säilytettiin syyttäjän mukaan Jyväskylässä sijaitsevassa asunnossa, mistä niitä levitettiin Jyväskylään ja vietiin levitettäväksi pääkaupunkiseudulle.

Toinen huume-erä, 20 kilon kokaiinilasti saapui syyttäjän mukaan Hyvinkään lentokentälle syyskuussa 2023. Poliisi on aiemmin kertonut, että huumeet lennätettiin Suomeen yksityislentokoneella.

Kokaiini päätyi vetolaukussa Helsingissä sijaitsevaan hotelliin, missä se jaettiin kahteen osaan, haastehakemuksessa sanotaan. Kymmenen kiloa siirtyi syyttäjän mukaan repussa seuraavalle ihmiselle ja loput kymmenen kiloa vetolaukussa takaisin Jyväskylään.

Syyttäjän mukaan 51-vuotias mies ja toinen syytetty hallinnoivat ja käyttivät määräysvaltaansa kokaiinierän levittämisessä ja säilyttämisessä.

Syyttäjä katsoo, että rangaistuksissa pitää koventamisperusteena ottaa huomioon niiden tekeminen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Neljän pääsyytetyn ohella syyttäjä vaatii vuosien vankeusrangaistuksia useille ihmisille.

Oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa torstaina.

Suomessa neljä osastoa

Outlaws on perustettu vuonna 1935 Yhdysvaltain Illinoisissa. Europolin mukaan se on Helvetin enkeleiden ja Bandidosin ohella yksi suurista kansainvälisistä niin sanotuista prosenttijengeistä. KRP:n mukaan Outlawsilla on maailmanlaajuisesti yli 300 osastoa.

Suomen Outlaws kirjoittaa sivuillaan, että se ei ole rikollisjärjestö vaan moottoripyöräkerho. Prosenttitunnus ei sen mukaan tarkoita rikollisuutta, vaan kuvaa valtavirrasta poikkeavaa elämäntapaa.

Sivuston mukaan Outlawsilla on Suomessa neljä chapteria eli osastoa.

Lue myös:

    Uusimmat