Ottelulääkäri antoi tähtivahdin jatkaa SM-liigaottelua toisen peräkkäisen päätällin jälkeen – tästä syystä tarkastusta ei tehty välittömästi: "Kenttäpelaaja kysyi"

1:51
Langhamer jatkoi ottelun loppuun tiistaina tämän tällin jälkeen.

SM-liigan kärkivahteihin kuuluva Ilveksen Marek Langhamer sai pääosuman toisessa ottelussa peräkkäin. Ottelulääkärinä toiminut Janne Iivanainen kertoo nyt, miksi Langhamer jatkoi tiistaina ottelua ilman välitöntä konsultaatiota. 

Toimenpiteet SM-liigan päähän kohdistuneiden iskujen jälkeen ovat puhuttaneet pitkin kuluvaa kautta. Tuorein huolta aiheuttanut tilanne SM-liigassa nähtiin tiistaina, kun Ilveksen maalivahti Marek Langhamer sai iskun päähänsä jo toisessa perättäisessä ottelussa ja jatkoi siitä huolimatta pelaamista ilman lääkärintarkastusta.

Tiistain ottelussa vastaavana lääkärinä toiminut Janne Iivanainen uskoo toimineensa tilanteessa oikeaoppisesti. 

– Kontakti oli hyvin pieni. Kenttäpelaaja kysyi maalivahdilta välittömästi, että onko kaikki kunnossa, Iivanainen kertaa tilannetta. 

Iivanainen antoi kentältä tulleen viestin jälkeen Langhamerille luvan jatkaa ottelua.

– Kun toinen erätauko tuli, niin katsottiin, että kaikki on ok. Sama tehtiin myös pelin jälkeen, Iivanainen kertoo jatkotoimenpiteistä. 

Kaksi osumaa kolmeen päivään 

Langhamer nousi tilanteessa rajusta kaatumisesta ja rytäkässä irronneesta kypärästä huolimatta ylös verrattaen nopeasti. Iivanainen kertoo käyttävänsä tilannearvioinnissa apunaan myös hallin valtavia medianäyttöjä. 

– Jos hän ei olisi noussut välittömästi ylös, niin sitten oltaisiin menty jäälle tarkistamaan tilanne.

– Nykyään kun nähdään vielä screeniltä tilanne uusinta monesta suunnasta, pystyy niidenkin perusteella päättelemään, että kuinka vakavasta vammasta on kyse, ottelun vastaava lääkäri taustoittaa.  

Langhamer koki kovia jo toisessa ottelussa peräkkäin. Vain kolme päivää aiemmin JYP-hyökkääjä Braden Christoffer kolautti viime kevään MM-kisoissakin mukana ollutta vahtia päähän maalialueella. Pelitilanteessa rangaistuksetta selvinnyt kanadalainen sai myöhemmin peräti kuuden ottelun pelikiellon.

Juttu jatkuu upotuksen jälkeen.

2:30
Tästä niitistä Christoffer sai kuuden ottelun huilin. 

Lauantaina Langhamer puhalteli jään pinnassa hyvän tovin. Häntä jututettiin paikallisen lääkintähenkilökunnan toimesta maalin edessä. Langhamer jatkoi tuolloinkin ottelun loppuun torjuen nollapelin. 

NHL-malliin ei tarvetta

Liigan toimintamalli epäillyissä aivotärähdystilanteissa on aiheuttanut kiivastakin keskustelua sen jälkeen, kun marraskuun lopussa HIFK:n ja Pelicansin välisessä ottelussa lahtelaisten Aatu Jämsen sai rajun osuman päähänsä. Jämsen jatkoi pelin loppuun, mutta oli sivussa kahdesta seuraavasta ottelusta. 

Käytössä oleva nykyinen aivotärähdysprotokolla on Iivanaisen mielestä erittäin hyvä. Mikäli selkeä päävamma todetaan, alkaa vähintään seitsemän vuorokautta kestävä protokolla, jossa urheilijan arkeen lisätään komponentteja pikku hiljaa. 

Iivanaisen mielestä NHL-tyyppiseen toimintatapaan, jossa käytännössä jokaisesta päätällistä pelaaja vedetään suoraan jatkotutkimuksiin ja pois ottelusta, ei ole syytä ainakaan toistaiseksi siirtyä. 

– Se on varmaan vähän resurssikysymyskin, enkä näe sitä tarpeelliseksi. Joka ottelussa on lääkäri paikalla ja protokolla on niin selkeä, hän päättää. 

2:31
HPK:n lääkäri Marko Kivimäki avasi Liigan aivotärähdysprotokollaa MTV Urheilun haastattelussa joulukuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja