Ott Tänakin sopimuksessa asiantuntijaa yllättänyt seikka – "Näen aika isonkin riskin"

0:22
Ott Tänakin Hyundai-pestin rajuin ulosajo nähtiin Monte Carlon rallissa tammikuussa 2020.

MTV Urheilun ralliasiantuntija Jari Ketomaa osasi odottaa Ott Tänakin ja Fordeja ajattavan M-Sportin yhteistyötä, mutta keskiviikkona tullut sopimusuutinen yllätti silti pitkän linjan moottoriurheilumiehen. 

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
C Moressa!

Ruotsin MM-ralli 9.–12.2.

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

M-Sport tiedotti keskiviikkona ensimmäisestä kuskikiinnityksestään kaudelle 2023. Se on virolainen Ott Tänak, MM-sarjan mestari vuosimallia 2019. 

Sopimus luo MM-sarjaan mehukkaan tilanteen. 

– Rallin MM-sarjan kannalta tämä on ihan loistava uutinen. Nyt jokaisessa kolmessa tiimissä on MM-sarjan huippukuskeja, osakilpailuvoittoihin kykyneviä kuljettajia, Ketomaa aloittaa ja jatkaa.

– Näin oli edellisen kerran kausina 2017-2018, kun Sebastien Ogier ajoi M-Sportilla.  

Ja mikä parasta, näistä kuljettajista kaksi – Toyotan puolustava maailmanmestari Kalle Rovanperä ja Hyundaille siirtynyt Esapekka Lappi – tulee Suomesta. He saavat nyt vaarallisen kilpakumppanin. 

– Tänäk tulee olemaan tuolla autolla vaarallisen nopea. 

Yksi aspekti Tänakin sopimuksessa yllätti Ketomaata. 

– Kyllä se minulle pienenä yllätyksenä tuli, että hän teki tuollaisen suoran tehdastiimisopimuksen. Hattua pitää nostaa (M-Sportia pyörittävälle) Malcolm Wilsonille, että hän on saanut paketin kasaan ja rahat Tänakin palkkaamiseen. 

– Itse näin potentiaalisempana vaihtoehtona sen, että Tänak alkaisi pyörittää omaa tiimiä Virosta ja vuokraisi auton M-Sportilta. Olisi siis puoliksi yksityis- ja tehdastiimi.

MM-rallipiireissä kohistiinkin syksyllä Tänakin, Oliver Solbergin ja Monster Energyn mahdollisesta yhteisprojektista, johon olisi kuulunut kalusto M-Sportilta.

Kestääkö auto?

M-Sport oli viime kuussa päättyneen kauden naurunaihe, vaikka Sebastien Loeb ajoi voittoon vuoden avanneessa Monte Carlon osakilpailussa. Kuljettajat tekivät valtavasti virheitä ja kalustokin petti useamman kerran. 

Tänak tunnetaan hyvin suorapuheisesta linjastaan. Näkeekö Ketomaa tässä uhkakuvia?

– Näen siinä aika isonkin riskin. M-Sportin auto on varmasti nopea, mutta kestääkö se Tänakin käsissä? Arvioni on se, että Tänak tulee varmasti ajamaan pohja-aikoja, mutta auton kestävyys nostaa kysymyksiä.

M-Sportin muu kuskipaletti on vielä julkaisematta. Ketomaa uskoo, että tiimin ajohaalareissa nähdään ensi kaudella ainakin Gus Greensmith, ja mahdollisesti Pierre-Louis Loubet sekä Adrien Fourmaux vuorottelevassa roolissa.  

– Uskon, että M-Sport haluaa Loebin muutamiin kisoihin, että he saisivat enemmän hyviä tiimipisteitä. 

– Suurin panostus tallilta tulee kuitenkin menemään Tänakin ajamiseen ja menestymiseen, Ketomaa summaa. 

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja