Otkes harkitsee keskeyttävänsä Zimbabwen lentoturmatutkinnan – neljä metsästysmatkalla ollutta suomalaista kuoli onnettomuudessa

0:30

Suomen Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) harkitsee keskeyttävänsä Zimbabwessa sattuneen lentoturman tutkinnan, keskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo STT:lle. Syynä harkinnalle on se, että Otkes ei ole saanut Zimbabwen viranomaisilta tarvitsemiaan tietoja useista yrityksistä huolimatta.

Viime marraskuussa tapahtuneessa maahansyöksyssä kuoli neljä suomalaista miestä ja pienlentokoneen ohjaaja.

– Näyttää siltä, että emme saa sieltä mitään kaipaamiamme vastauksia kysymyksiimme. Olemme nyt ensimmäistä kertaa sellaisessa tilanteessa, että lopetamme ehkä yrittämisen tähän, Nurmi kertoo.

Tilanne on erikoislaatuinen kahdestakin syystä. Otkes keskeyttää aloittamiaan tutkintoja erittäin harvoin. Lisäksi Nurmen mukaan tiedonsaantioikeuksissa ei pitäisi olla mitään epäselvää.

– Pelisäännöt tällaisissa tapauksissa ovat hyvin selkeät siitä, mitkä ovat kenenkin velvollisuudet, oikeudet ja vastuut. Zimbabwe on mukana kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön niin sanotussa Chicagon sopimuksessa, joka raamittaa tällaisten vakavien onnettomuuksien tutkintaa, hän kertoo.

Siitä, mikä Zimbabwen viranomaisten viestintää on jarruttanut, Nurmi ei osaa sanoa mitään. Sama ongelma on vaivannut myös Otkesin yhdysvaltalaisia kollegoita, jotka tekevät omaa selvitystään turmasta.

Nurmi kertoo, että Otkes tekee asiassa lopullisen päätöksen lähiaikoina keskusteltuaan ulkoministeriön ja yhdysvaltalaisten kanssa.

Kuolleet suomalaiset olivat pääosin liikemiehiä, jotka tiettävästi olivat metsästysmatkalla. Koneen lentäjä oli zimbabwelainen ammattimetsästäjä. Maahansyöksy tapahtui Masvingon alueella.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja