Mainos

Osuuskaupat harkitsevat voitonjakoa jäsenilleen

Osuuskaupat aikovat ryhtyä jakamaan voittovarojaan asiakasomistajilleen. Ns. ylijäämän palautus tulee ajankohtaiseksi, koska vuositulokset paranevat. Osuuskaupat ovat maksaneet viime vuosina pois suurimmat velkansa. Kun kauppa käy, tulosta alkaa karttua. Voitonjako toimisi myös yhtenä kilpailuvalttina.

Pirkanmaan osuuskaupan toimitusjohtaja Esko Kuusela kertoo, että ylijäämän palautuksesta on keskusteltu osuusliikkeen hallinnossa. Voittovarojan jako saattaa alkaa parin vuoden kuluttua. Samassa vaiheessa on muitakin osuuskauppoja.

Ylijäämän palautus on osuustoiminnassa vanha asia. Jo ennen sotia osuuskaupat palauttivat voitostaan muutaman prosentin jäsenasiakkailleen. Välillä huonot vuodet painoivat asian unohduksiin. Kouvolassa osuuskauppa Ympäristö on jakanut voittovaroja myös viime vuosina.

Pirkanmaan osuuskauppa maksaa nyt ensimmäistä kertaa korkoa osuusmaksuista. Korko on kuusi prosenttia, ja se maksetaan toukokuun lopussa. Vaikka osuusmaksun korkoprosentti on melko korkea, jäsenillä on yleensä vain yksi 500 markan arvoinen osuus. Voittovarojen palautuksesta tulisi vielä ylimääräinen hyvitys bonusten ja koron rinnalle.

S-tilit kaikille asiakasomistajille

Kuuselan mukaan voittovaroja palautettaisiin asiakasomistajille vuosittaisten ostosten suhteessa. Ylijäämän palautus maksettaisiin osuuskaupan S-tilille.

Pirkanmaan osuuskauppa avaa parhaillaan S-tilejä jäsenilleen. Ostoista kuukausittain karttuvat bonukset ryhdytään maksaan pelkästään näille tileille. Pirkanmaalla tilejä tulee yli 30000 kappaletta. Avausurakka on puolivälissä. Muutamissa osuuskaupoissa tilit ovat jo käytössä. Koko maahan S-tilejä avataan noin 600000, joten niistä voi kehittyä kilpailuja pankeille.

Kuuselan mukaan S-tili toimii talletustilin tavoin. Sille voi siirtää rahaa ja siltä voi maksaa ostokset. Lainanantoon osuuskauppa ei kuitenkaan ryhdy.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.