Oriveden murhista vankeutta

Tampereen käräjäoikeus tuomitsi tänään kaksi miestä elinkautisiin vankeusrangaistuksiin kahdesta murhasta.

Käsiraudoissa


Miehet ampuivat viime heinäkuussa Orivedellä revolverilla kaksi miestä. Oikeus katsoi, että surmatyöt tehtiin suunnitelmallisesti ja teloituksenomaisesti. Espoossa asuva virolaissyntyinen 34-vuotias Marco Ahonen sai elinkautisen rangaistuksen kahdesta murhasta. Orivesiläinen 36-vuotias Juha Mikael Heinonen tuomittiin murhasta ja avunannosta murhaan. Myös kahta muuta miestä ja yhtä naista syytettiin avunannosta murhiin, mutta oikeus hylkäsi syytteet heidän osaltaan.

Murhat tehtiin 28. heinäkuuta viime kesänä. Kuuden hengen seurue, johon tuomitut kuuluivat, lähti kyläilemään Espoosta Orivedelle edellisen vuorokauden puolella kahdella autolla. Toisessa autossa oli mukana Ahosen luvatta hallussaan pitämä 22-kaliiperinen revolveri. Ennen veritekoja seurueessa oli nautittu runsaasti alkoholia ja amfetamiinia.

Uhreja ammuttiin päähän

Ahonen ja Heinonen lähtivät Orivedellä sijaitsevasta asunnosta 29-vuotiaan paikkakuntalaisen miehen kanssa hakemaan toista orivesiläistä miestä. Tuomitut epäilivät kummankin miehen vasikoineen heistä poliisille. Ahonen ampui autossa 29-vuotiasta jalkaan, minkä jälkeen hän käski Heinosen ajamaan auton sivutielle. Metsäautotien päässä Ahonen talutti 29-vuotiaan pensaikkoon ja ampui tämän päähän revolverillaan kolme laukausta. 29-vuotias kuoli heti. Toinen uhri oli 56-vuotias espoolaismies, jota tuomitut epäilivät myös vasikoinnista. Heinonen ampui miestä kahdesti päähän autossa, jonka Ahonen oli ensin ajanut tarkoituksella pois tieltä. Sen jälkeen auto sytytettiin palamaan bensapullon avulla. Tarkoituksena oli naamioida surmatyö onnettomuudeksi ja hävittää auto, johon oli jäänyt verijälkiä jo orivesiläismiehen ampumisesta.

Molemmat tuomitut syyllistyivät oikeuden mukaan murhien lisäksi ampuma-aserikokseen ja huumausaineen käyttörikokseen. Lisäksi Ahonen syyllistyi luvattoman aseen takia kätkemisrikokseen. Ahoselle ja Heinoselle tehtiin oikeuslääketieteellinen mielentilatutkimus, jonka mukaan kumpikin oli rikosten tekoajankohtana täydessä ymmärryksessä. Miehet joutuvat maksamaan murhien uhrien omaisille hautaus- ja muita korvauksia yhteisvastuullisesti yhteensä noin 12 500 euroa.

(STT)

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja