Mainos

Orgasmi onnistuu parhaiten sukat jalassa

Gert Holstege hollantilaisesta Groningenin yliopistosta kertoi mielenkiintoisista aivotutkimuksista. Tutkimuksiin osallistui kolmetoista heteronaista ja yksitoista heteromiestä. Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää, mitä aivoissa tapahtuu orgasmin aikana.

Ensimmäisen tutkimuksen kuluessa naiset olivat makuuasennossa siten, että heidän päänsä olivat PET-skannerin (positroniemissiotomografia) sisällä. Aivojen aktiviteettia verrattiin neljässä eri tilanteessa: levossa, teeskennellyn orgasmin aikana, kumppanin stimuloidessa klitorista sekä klitoriksen stimulaatiolla aikaansaadun orgasmin aikana.

Klitorista stimuloitaessa naisten aivojen aktiivisuus lisääntyy primaarisella tuntoalueella, mutta laskee mantelitumakkeessa ja hypotalamuksessa. Kyseiset aivoalueet liittyvät muun muassa valppauteen ja levottomuuteen. Orgasmin aikana aivojen aktivaatio laskee lepotilaan verrattuna monilla muillakin alueilla.

Eräs näistä alueista on etuotsalohkon aivokuori. Ainoastaan pikkuaivoissa tapahtuu aktivaation lisäystä. Pikkuaivot ovat mukana liikkeiden säätelyssä, mutta Gert Holstegen mukaan on olemassa näyttöä siitä, että pikkuaivot auttavat myös tunteiden käsittelyssä.

Holstegen mukaan tutkimus vahvistaa sen, että naisten tulee olla rentoutuneita ja kokea olonsa huolettomiksi, jotta he voivat nauttia kunnolla seksistä. Lisäksi orgasmin kokeminen on naisille lähes transsimainen tila. Rahvaanomainen sanonta siitä, että naidaan aivot pellolle, ei siis ole aivan tuulesta temmattu.

Holstegen tutkimuksessa selvisi myös erittäin mielenkiintoinen seikka. Koehenkilöt nimittäin saivat helpommin orgasmin, kun heillä oli sukat jalassa (80 prosenttia versus 50 prosenttia). Tämä selittää miehille sen merkillisen mysteerin, miksi hyvin moni nainen käyttää sängyssä villasukkia kelillä kuin kelillä.

Holstege teki ryhmineen aivotutkimuksia myös miehillä. Ongelmaksi tuli vain se, että PET-skannaus vaatii aikaa yli kaksi minuuttia, mutta miesten orgasmi on ohi muutamassa sekunnissa, joten täysin tarkkoja aivokuvauksia orgasmia ei saatu. Miesten aivojen aktiviteetti otettiin kuitenkin lepotilassa, erektion aikana, kumppanin stimuloidessa käsin penistä sekä käsistimulaatiolla aikaansaadun ejakulaation aikana.

Tutkimuksessa selvisi se, että myös miehillä aivojen aktivaatio taantuu tunnealueilla. Miesten aivoissa tapahtuu kuitenkin huomattavasti vähemmän aktiviteetin laskua kuin naisilla. Merkittävä ero miesten ja naisten välillä on se, että sukuelimistä saapuvat signaalit ovat seksuaalisen nautinnon kannalta miehille huomattavasti tärkeämpiä kuin naisille. Miehet ovat siis sukuelinkeskeisempiä kuin naiset. Näyttää siis siltä, että miesten aivot ovat todellakin alapäässä – ainakin silloin, kun on kyse seksistä.

Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Lähteet: Human Reproduction

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.