Oravan potilas ei ihmettele lääkärin huippumainetta

Kirurgi Sakari Orava on leikannut hämeenlinnalaisen Tomi Nykäsen, 34, olkapään kolme kertaa. Nykäsen olkapää alkoi vihoitella vuosituhannen vaihteessa. Taustalla oli ilmeisesti nuoruuden moottoripyöräonnettomuus.

- Olkapää oli löysä ja rämä. Rusto oli rikkonainen ja käsi liikerajoitteinen. Se rupesi särkemään ja määrätyssä asennossa antoi viiltäviä, vihlovia kipuja, Nykänen kuvailee.

Nykänen hakeutui julkiselle puolelle hoitoon. Lääkärin mukaan olka piti leikata, ja Nykänen sai leikkausajan. Aika kuitenkin peruttiin, kun osastolle tuli kiireellisempi tapaus.

Nykänen sai uuden ajan kolmen kuukauden päähän, joka sekin peruuntui.

- Sanoin, että nyt ei enää siirrellä aikaa, hoidan tämän toista kautta. Soitin Sakari Oravalle, hän kertoo.

Diagnoosi syntyi päätä raapimatta

Nykänen kuvailee Oravaa hyvin varmaksi ja ammattitaitoiseksi lääkäriksi. Diagnoosin tekeminen kävi nopeasti.

- Se, mikä minulla ensin pisti silmään, kun hän otti kuvat käteen, niin ei ollut yhtään sellaista tyypillistä pään raapimista ja pohtimista. Hän alkoi suoraan kertoa, mikä on vikana, mitä sille pitää tehdä ja mitkä ovat näkymät.

Orava leikkasi Nykäsen olkapään kaikkiaan kolme kertaa. Hän arvioi, että olan kivut laantuvat, mutta ei antanut varmaa ennustetta.

- Se, mitä hän kertoi, se toteutui. Kipuja ei enää ollut, sellaista jatkuvaa särkyä.

Nykyisin olkapää ei häiritse Nykäsen elämää pahemmin. Hän kertoo pystyvänsä elämään ja urheilemaan normaalisti.

- Sen jälkeen käsi on ollut niin kunnossa kuin se voi olla. Se ei särje enää niin paljon sellaista jatkuvaa särkyä. Pohjalla on nivelrikko, eli koskaan kukaan ei pysty saamaan sitä alkuperäiseen kuntoon. Mutta tämä on niin hyvä kuin se voi olla.

Nykänen ei kuulosta yllättyneeltä, että jalkapalloilija David Beckham lentää Oravan leikattavaksi Suomeen.

- Ainakin minulle jäi tosi varma olo. Ja hän ei lupaa liikoja. Hän tiesi heti, mikä käden näkymä on, ja se on pitänyt paikkansa. Ja kyllä hän on persoonanakin mukava ihminen.

LUE MYÖS:

Lue myös:

    Uusimmat