Mainos

Oranialaismarsseilla väkivaltaisuuksia

Pohjois-Irlannin protestantit ja poliisi ottivat yhteen Portadownissa tänään protestanttien juhliessa vuosittaista marssikauden huipentumaa.

Protestanttisen Oranialaisveljeskunnan jäsenet heittelivät yöllä palopommeja ja ilotulitteita sekä sytyttivät kokkoja kaduille. Poliisi vastasi vesitykein ja ampumalla kumipäällysteisiä luoteja.

Poliisin mukaan 19 poliisia ja kaksi mellakoitsijaa loukkaantui yhteenotoissa. Tämänvuotisia marsseja varjostaa vaikein poliittinen kriisi vuosiin.

Neuvottelut Pohjois-Irlannin yhteishallinnon säilyttämiseksi kariutuivat aiemmin tällä viikolla. Neuvotteluja on kuitenkin tarkoitus jatkaa huomenna.

Protestanttien johtaja David Trimble erosi tehtävistään kuun alussa vastalauseena sille, että Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA ei ole luopunut aseistaan.

Oranialaiset muistelevat jokakesäisillä marsseillaan katolilaisista historian aikana saavuttamiaan taisteluvoittoja. Katolilaisten mielestä marssit ovat provosoivia. Katolilaisten ja protestanttien välillä on ollut joka vuosi yhteenottoja marssien aikana.

Tänä kesänä poliisi esti jo neljättä vuotta peräkkäin protestantteja marssimasta katolilaisten asuinalueelle.

Protestanttien marssiviikko huipentuu aina heinäkuun 12. päivänä. Oranialaisveljeskunta juhlii silloin 1600-luvulla käydyn Boynen taistelun vuosipäivää. Taistelussa hollantilainen kuningas Vilhelm Oranialainen voitti katolilaisen Jaakko II:n joukot.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.