Opiskelijat ja pätkätyöläiset luottavaisimpia kuluttajia

Suomalaiskuluttajien luottamus taloudelliseen tilanteesen ja henkilökohtaisen talouden kehitykseen on pudonnut jyrkästi. Näin kertoo EPSI Rating, joka on vertaillut 14 eri maan tilannetta vuodesta 2004 lähtien. Suomalaisista luottavaisimmin tulevaisuuteen suhtautuvat opiskelijat, pätkätyöläiset ja hyvätuloiset.

EPSI Rating kuluttajaluottamustutkimuksen mukaan suomalaisten luottamus kansantalouden kehitykseen on pudonnut jyrkästi, mikä johtuu ennen kaikkea Euroopan taloustilanteesta. Sen sijaan luottamus henkilökohtaisen talouden kehitykseen ei ole pudonnut yhtä nopeasti.

Opiskelijat ja pätkätyöläiset ovat luottavaisimpia Suomen tulevaan taloudelliseen tilanteeseen. Optimistisimpia omaan taloudelliseen tilanteeseensa ovat puolestaan työttömät, joskin pätkätyöläiset, yrittäjät ja opiskelijat myös ovat selvästi keskiarvoa luottavaisempia.

Miehet ovat naisia luottavaisempia oman taloutensa kehitykseen, kun taas molemmat ryhmät ovat samaa mieltä kansantalouden kehittymisestä. Vielä viime kesänä miehet suhtautuivat naisia huomattavasti positiivisemmin Suomen talouden kehitykseen, mutta nyt tilanne on muuttunut.

Suomalaisten luottamus putosi jyrkimmin

EPSI Rating haastatteli aiheesta 5 000 suomalaista. Suomen lisäksi tuloksia esiteltiin 14 muun maan osalta.

Suomalaisten usko kansantalouden kehitykseen on pudonnut vertailussa mukana olevista maista jyrkimmin, jonka jälkeen jyrkin pudotus on ollut ruotsalaisten ja venäläisten keskuudessa. Positiivisimmin tilanteeseen suhtautudutaan Kaukasian maissa ja Kazakstanissa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja