Opiskelijakoti sisustetaan somaksi pienellä budjetilla

Opiskelijakoti on monen nuoren ensimmäinen oma koti, josta halutaan asukin näköinen paikka. Koulunsa aloittava harvoin kierii rahassa, joten myös budjetti on otettava huomioon – miten sisustaa kauniisti pikkurahalla?

On upea hetki, kun opintoja aloitettaessa pääsee muuttamaan uuteen kotiin. Ensimmäinen oma tupa ja oma lupa innostavat sisustamaan asuntoa oman näköiseksi, mutta mikä avuksi, kun raha on tiukassa ja edullisen kämpän pintamateriaalitkin ovat usein mitä ovat.

Värillä on väliä

Kun ryhdyt suunnittelemaan uuden kotisi sisustusta, valitse aivan ensimmäiseksi värit, jotka mielestäsi sopivat uusiin huoneisiin. Mikäli tulevassa kodissasi on jo valmiiksi jokin vahva elementti, esimerkiksi keltaiset keittiönkaapit, ota se huomioon sisustusta miettiessäsi.

Hyvä ratkaisu on valita suurille pinnoille, kuten huonekaluihin, selkeitä perusvärejä: mustaa, valkoista, harmaata tai puun värejä. Silloin ne kestävät hyvin aikaa ja makusi muuttumista.

Myös tehostevärejä on hyvä miettiä jo suunnitteluvaiheessa. Valitse sävy, jonka keskellä viihdyt erityisesti – huomaa, että se ei välttämättä ole lempivärisi vaan esimerkiksi erityisen rauhoittava väri.

Asunnon tunnelman kannalta ei ole se ja sama valitsetko rauhoittavan sinisen, energisoivan keltaisen vai kenties niiden yhdistelmän. Hyvä apu värivalinnoissa ovat esimerkiksi Tikkurilan värikartat, joiden avulla voit mallailla eri värien sopivuutta toisiinsa.

Tehostevärejä voit lisätä esimerkiksi somistetyynyihin ja verhoihin, jolloin saat mukavasti eloa sisustukseesi. Jos kaipaat ideoita, selaile sisustuslehtiä ja mieti, miksi jokin kuva miellyttää erityisesti.

Maalia pintaan

Vuokra-asunnossakin saa usein tehdä pieniä kunnostustöitä, kunhan vuokraisännältä muistaa pyytää luvan. Esimerkiksi Sato ja HOAS myös maksavat uuden maalipinnan, mikäli siihen on tarvetta. Seinäväri on kuitenkin määritelty usein maalarinvalkoiseksi, joten älä turhaan haaveile kirkkaanpunaisesta makuuhuoneesta.

Huonekalut pikkurahalla

Lapsuudenkodista mukaan lähtevät sänky ja muut makuuhuoneen huonekalut, mutta esimerkiksi sohva ja ruokapöytä on hankittava usein itse. Heinäkuussa kannattaa kiinnittää huomiota alennusmyyntien valikoimiin, mutta myös kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista voi tehdä upeita löytöjä.

Käytettyjä huonekaluja ostaessasi kiinnitä huomiota ennen kaikkea niiden rungon kuntoon – puu on parempi materiaali kuin lastulevy, jota voi myös tarvittaessa kunnostaa pinnan hiomisella ja tuoreella maalilla.

Opiskelijabudjetilla näyttävä makuuhuone

Vaikka sinulla ei olisi liikaa rahaa käytössäsi, voit silti saada unelmiesi makuuhuoneen. Hanki petiisi useampi tyyny ja hanki sänksyyi kauniit hanki lakanat. Muhkea peti kun on tärkeä osa makuuhuoneen sisustusta.

Myös torkkupeiton, taulujen ja kynttilöiden avulla luot nopeasti mukavaa tunnelmaa ympärillesi ilman, että joudut panostamaan siihen rahallisesti liikaa.

Osta yhden suuren maton sijaan muutama pienempi, pehmeä matto, jotka tuntuvat ihanalta jalan alla, helpottavat siivousta ja maksavat vähemmän kuin yksi kookas lattiamatto.

Siivousvälineet kuntoon

Kauniin sisustuksen tärkein osa on siisteys – sotkuisessa kodissa mikään ei näytä hyvältä. Hanki kotiisi aluksi ainakin imuri, pesuliinoja, moppi ja vesisanko, jossa on moppipuristin. Niiden avulla pääset jo hyvin alkuun.

Kodin jokaiselle alueelle löytyy oma aineensa, mutta aluksi pärjäät hyvin tavallisella yleispuhdistusaineella. Mikäli entinen asukas on jättänyt ikkunat kaameaan kuntoon, pese ne, sillä se vaikuttaa kotisi yleisilmeeseen huomattavasti.

Säilytys on kaiken a ja o

Opiskelija-asunnot ovat usein pieniä, joten kiinnitä huomiota tavaroiden säilyttämiseen – muuten kodissasi on pian melkoinen kaaos. Pienemmät tavarat kannattaa laittaa ensin laatikkoon tai säilytysrasiaan ja vasta sen jälkeen nostaa kaappiin, jolloin komerosi pysyvät paremmin järjestyksessä ja sinun on myös helpompi pitää pinnat puhtaana.

Työpöytä on tärkeässä osassa elämääsi opiskelujen alettua. Jotta löydät tarvittavat paperit ja kansiot, valitse myös sille toimivat säilytysratkaisut. Esimerkiksi Tiimarista, Ikeasta ja edullisista marketeista löydät käteviä säilytyslaatikoita huokeaan hintaan. Järjestyksen lisäksi ne tuovat väriä sisustukseen.

Kuvat: Hemtex/ H&M Home/ Huiskula Oy/ Finlayson/ Ikea

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja