Opiskelija ahtaalla vuokra-asuntokisassa

Kilpailu vuokra-asunnoista kiristyy tänä syksynä tavallista kovemmaksi. Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola arvioi Helsingin Sanomissa, että vuokra-asuntomarkkinoilla oli näin vilkasta viimeksi kymmenen vuotta sitten.

Yleensä vuokra-asuntojonoissa on piikki elokuussa, kun opiskelijat tarvitsevat asuntoa opiskelupaikkakunnalta. Tänä vuonna ruuhka on jo alkanut aiemmin, jo kesäkuussa, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Myös vuokra-asuntojen vähäinen tarjonta on vaikeuttanut tilannetta. Suomen suuriin asunnonvälittäjiin kuuluvan Realia Managementin seurannan mukaan vapailla markkinoilla suurissa kasvukeskuksissa on tarjolla noin puolet vähemmän vuokra-asuntoja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Opiskelijoiden mahdollisuudet vapailla vuokra-asuntomarkkinoilla näyttävät siis melko huonoilta.

Tampereen opiskelija-asunnot jo lopussa

Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Timo Lehto kertoo, että Tampereella opiskelija-asuntoja on haettu tänä kesänä huomattavasti enemmän ja aiemmin kuin ennen.

- Kun ennen kiireintä aikaa on ollut elokuu, nyt kysyntä on vilkastunut jo heinäkuun alussa ja jopa kesäkuussa. Kaikki asunnot onkin jo kohta jaettu. Kovin monta tyhjää soluasuntoa ei siis enää ole.

Lehto arvioi, että tilanne johtuu siitä, että opiskelijat saavat ilmoituksen opiskelupaikasta aiemmin kuin ennen.

- Nykyajan opiskelija tietää, että on ensimmäinen tehtävä hankkia asunto, jos meinaa opiskella.

Jos on menossa Tampereelle opiskelemaan, eikä asuntoa vielä ole, Lehto kehottaa pitämään kiirettä. Lisäksi hän neuvoo tyytymään sellaisen asunnon kuin tarjotaan.

- Valinnanvaraa ei ole ennen kuin loppusyksystä. Yksiön saanti kestää noin puolitoista vuotta. Niihin on koko ajan jonoja, ja etusijalla niiden saajiksi ovat ne, jotka ovat aiemmin asuneet meillä.

Tänä vuonna uusille opiskelijoille riittää Tampereella asuntoja entistä vähemmän muutenkin.

- Joudumme varaamaan vaihto-opiskelijoille 750 asuntoa tai asuntopaikkaa. Se vie valtaosan vapaana olevista asunnoista. Kotimaisille opiskelijoille ei ole ollut jaossa kuin 350 asuntoa, joka on tosi vähän.

Tilanne harmittaa niin kotimaisia opiskelijoita kuin asuntojen tarjoaakin.

- Me haluaisimme kohdella kaikkia hakijoita tasapuolisesti. Toisaalta suomalaisilla ovat paremmat mahdollisuudet hankkia asunto paikan päältä ja myös vapailta markkinoilta kuin ulkomaalaisilla.

Kaikkiaan Tampereen opiskelija-asuntosäätiöllä on noin 9 000 asuntopaikkaa.

Oulussa opiskelijoille riittää asuntoja

Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön (Psoasin) hallintosihteeri Ulla Kumpulainen kertoo, että kesäkuukaudet ovat Oulussa perinteisesti vilkkainta aikaa opiskelija-asuntojen vuokrauksessa. Tänä kesänä kyselyitä on tullut entiseen tapaan.

Kumpulainen lupaa opiskelija-asunnon uusille hakijoille.

- Jos asuntoa ei saada järjestetyksi syyskuun alkuun, hakemus kannattaa ehdottomasti lähettää silti, sillä syksyn mittaan vapautuu asuntoja.

Yksiöt ovat opiskelijoiden suosiossa niin Oulussa kuin muuallakin Suomessa. Kumpulainen kehottaa ensimmäisen vuoden opiskelijoita olemaan toiveissaan "kohtuullisia".

- Asukkaiden vaihtuvuus on kaikkein vähäisintä yksiöissä. Meillä etuoikeus niiden saamiseen on Psoasin asunnoissa jo asuvilla. Neuvomme siksi uusia hakijoita hakemaan ensimmäiseksi opiskelija-asunnoksi kimppakämppäasuntoa. Se on hyvä ja edullinen asumismuoto.

Psoasilla on kaikkiaan noin 5 300 opiskelija-asuntoa. Kimppakämppäasuntoja niistä on 1 800, perheasuntoja 1 200 ja yksiöitä vajaat 800.

Keski-Suomessa asunto jo heinäkuussa

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiössä syksyn kiireet eivät vielä näy. Toimitusjohtaja Matti Tanskanen sanoo, että tilanne ei näytä poikkeukselliselta vielä tässä vaiheessa kesää.

- Meillä tilanne on kuitenkin sikäli erilainen edellisvuosiin verrattuna, että meillä valmistuu juuri uusi iso kohdetalo Jyväskylän ydinkeskustaan. Siihen on ollut suurta kiinnostusta, mutta ne hakemukset ovat tulleet nimenomaan vanhoilta asukkailta.

Tanskasen mukaan jo muutamana viime vuotena on ollut havaittavissa vuokra-asuntohakemusten piikki heti opiskelupaikkojen ratkettua.

- Kyllä he haluavat tehdä vuokrasopimuksen hyvin nopeasti ja ottavat asunnon jo heinäkuussa vastaan.

Vuosittain Koasille tulee 7 500 hakemusta, josta puolet tulee kesän aikana.

Koasilla asuu reilut 4 000 opiskelijaa. Ydinkeskustaan valmistuvassa rakennuksessa on pääosin yksiöitä, joiden kysyntä on kovaa. Niitä on noin kolmasosa Koasin asuntotarjonnasta.

- Trendinä on ollut, että opiskelija haluaa yksiön keskustasta. Kaikille opiskelijoille emme tietenkään voi tällaista myöntää, joten kyllä soluasuntoihinkin muutetaan. Sehän ei ole mikään huono vaihtoehto, sanoo Tanskanen.

Yksiö suosiossa myös Helsingissä

Pääkaupunkiseudulle opiskelemaan päässeet saavat tiedon valinnastaan näinä päivinä, ja tämä ajanjakso näkyy piikkinä myös Helsingin opiskelija-asuntosäätiön hakijamäärissä.

Hoasilta kerrotaan, että opiskelijat laittavat hakemuksensa yleensä heti opiskelupaikan varmistuttua, ja tätä suositellaankin Hoasilla.

- Tällä hetkellä ollaan hyvin paljon samoissa hakemusmäärissä kuin viime vuonna oltiin. Hakemuksia otetaan kuitenkin koko ajan vastaan, joten tilanne voi vielä muuttua. Hakemusmäärät kun ovat olleet viime vuosina nousussa, mutta mitään nousupiikkiä ei ole näkynyt, Hoasilta kerrotaan.

Parhaimmillaan Hoasille on tullut elokuussa 6 000 hakemusta, mutta keskimäärin niitä tulee viitisen tuhatta. Huoneistoja Hoasilla on reilut 8 000, joista yksiöitä on neljännes.

Haluttujen yksiöiden määrä on kuitenkin myös Hoasilla kasvussa. Uusissa kiinteistöissä on panostettu yksiöihin ja perheasuntoihin, vaikka soluasuntojakin toki rakennetaan.

- Tänä ja viime vuonna on ollut paljon asuntotuotantoa, jonka avulla on pystytty vastaamaan paremmin kysyntään. Monella yksiö on se ensisijainen toive, mutta uusi opiskelija ei voi sitä Hoasilta saada. Asunto halutaan läheltä oppilaitosta, eli sijainti on kaikista tärkein. Myös edullinen vuokra on erittäin tärkeä tekijä, Hoasilta kerrotaan.

Vuokra-asuminen myös muiden kuin opiskelijoiden keskuudessa on nostanut suosiotaan epävarman taloustilanteen myötä. Kalliiden omistusasuntojen rinnalla vuokraaminen vaikuttaa monen silmissä houkuttelevalta vaihtoehdolta.

MTV3 - Kati Hyttinen - Mona Niemelä

Lue myös:

    Uusimmat