Opintotukien takaisinperintään vaaditaan kohtuutta

Opiseklijajärjestöt pitävät Kelan opintotuen takaisinperintää kohtuuttotamana. Suomen ylioppilaskuntien liitto ja kokoomuksen opiskelijajärjestö Tuhatkunta vaativat takaisinperinnän kohtuullistamista.

Luento-opetusta

SYL arvostelee sitä, että opintotuki jää mahdollisen takaisinperinnän jälkeen pienemmäksi kuin se samojen, alun perin oikein arvioitujen tulojen perusteella olisi ollut. Takaisin perittävä markkamäärä on nimittäin sama kuin palkkasumma, jolla opiskelijan vuositulot ylittivät opintotukikuukausia vastaavan tulorajan. Perintäperusteena ei siis ole liian opintotuen ja asumislisän määrä, vaan perittävä määrä voi periaatteessa kasvaa koko opiskelijan saaman tuen suuruiseksi asti. Summaan lisätään takaisinperinnässä myös seitsemän prosentin vuosikorko. Ensimmäisestä rajan ylittävästä 6000 markasta peritään kuitenkin takaisin vain puolet.

Esimerkiksi 70 000 vuodessa ansaitseva opiskelija olisi periaatteessa oikeutettu kuuden kuukauden opintotukeen. Jos hän on kuitenkin arvioinut ansaitsevansa korkeintaan 54 000 markkaa ja nostanut tämän mukaan tukea yhdeksältä kuukaudelta, häneltä peritään takaisin 13 000 markkaa ja lisäksi korot eli koko opintotuki. Jos tulot sen sijaan olisi alun perin arvioitu oikein, opiskelija olisi saanut kuuden kuukauden opintorahana 9 240 mk.

Lisäaikaa palautuksiin

Jälkikäteisen takaisinperinnän voi välttää palauttamalla ylimääräiset tuet tuoreeltaan ennen tukivuoden päättymistä. Täsmällisten tietojen saaminen omista tuloistaan voi kuitenkin venyä yli vuodenvaihteen, SYL muistuttaa. Siksi järjestö esittää, että opiskelijat saisivat palauttaa liikoja opintotukiaan muutaman kuukauden nykyistä kauemmin. SYL:n mielestä opintotukilaki antaisi myös mahdollisuuden luopua liikaa maksettujen tukien takaisinperinnästä joko osittain tai kokonaan. Kela ja opetusministeriö eivät kuitenkaan pidä takaisinperinnästä luopumista mahdollisena.

kela

Tuhatkunnan puheenjohtajan Taru Tujusen mielestä koko opintotukijärjestelmä on onnettoman kannustamaton ja opiskelijoita tasapäistävä, koska tukea alentavat opintotukikuukausien lisäksi myös muun vuoden tulot. -Järjestelmä, joka estää opiskelijaa työskentelemästä ja rankaisee aktiivisuudesta, on perusperiaatteiltaankin kelvoton, Tujunen moittii. Hänen mielestään käytäntö ei saa olla niin kankea, että tukea peritään takaisin tuhansia markkoja aiemman elämäntilanteen perusteella. Silloin pelkän opintotuen varassa elävä opiskelija voi jäädä aivan ilman perusturvaa.

(MTV3-STT)

Lue Kelan sivuilta, kuinka opiskelijan tulot vaikuttavat opintotukeen

Lue myös:

    Uusimmat