Onnistu työhaastattelussa ja rakenna unelmiesi ura – johtajia rekrytoiva asiantuntija paljastaa miten

Miten saada oma asiantuntijuus esille, onnistua työhaastattelussa ja päästä unelmiensa pestiin? Johtajien rekrytointiin erikoistuneen IMS Talentin toimitusjohtaja Mimma Silvennoinen tietää, miten työelämässä pärjää.

Haluaisitko olla oman alasi asiantuntija, tulevaisuuden johtaja tai rekrytointikonsulttien tavoittelema työntekijä? Työelämässä menestyminen voi vaatia verkostoja, oikeanlaista taustaa ja sosiaalisia taitoja, mutta myös muutamien hyvien neuvojen noudattamisesta saattaa olla hyötyä. Työtehtävien menestyksekäs hoito lisää uskottavuutta ja asiantuntijuutta, ja omaan menestykseensä voi itse vaikuttaa.

– Ihmisen pitäisi olla vähän itsestään ohjautuva. Tulee tietää omat vahvuutensa ja pysyä sellaisissa toimenkuvissa. Jos tietää olevana heikko jollakin alalla, niin hakeutuu toisiin tehtäviin, toimitusjohtaja Mimma Silvennoinen pohtii. Hän itse luotsaa erityisesti johtajien rekrytointiin erikoistunutta IMS Talent -yritystä ja tietää, millaisia ihmisiä rekrytointikonsultit etsivät.

Muista nämä vinkit työhaastattelussa

Silvennoinen neuvoo tekemään taustatyöt huolella ennen työhaastattelua ja pohtimaan sitä, miten aikoisi haettavaa työtehtävää toteuttaa.

– Työhaastattelussa kannattaa tuoda hyvin esille oma motivaatio haettavaan tehtävään. Siitä rekrytoiva taho on kiinnostunut, halusta ottaa vastaan ja lähteä täysillä toteuttamaan sitä roolia, jota valitaan tekemään, Silvennoinen kuvailee.

– Kannattaa selvittää netistä yrityksen taustoja, sen menestymistä, johtoryhmän ja hallituksen jäseniä. Mikä on yhtiön strategia ja tavoitteet, ja vaikka millä maantieteellisillä alueilla se toimii? Kannattaa miettiä muutamia kysymyksiä valmiiksi, joilla voi osoittaa olevansa jo perehtynyt asiaan.

Silvennoisen mukaan pikkutarkat kysymykset kannattaa kuitenkin jättää esittämättä ensitapaamisella, ja niiden sijaan keskittyä suurien linjojen hahmottamiseen. Hänen muistuttaa, ettei haastattelua tarvitse jännittää liikaa. Haastattelussa on kyse myös sosiaalisesta tilanteesta, jossa kannattaa laittaa omaa persoonaa peliin.

– Muista pitää pieni pilke silmäkulmassa. Jos haastateltava kertoo omista kokemuksistaan, liity sosiaalisesti hänen keskusteluihinsa. Heittäydy tilanteeseen myös ihmisenä ja tuo omaa persoonaa esille.

Miten päästä uralla eteenpäin?

Kun työhaastattelu on ohi, on toisenlaisten haasteiden aika.

– Yrityksessä pitää omaksua yrityksen arvot ja pitää lippua korkealla, olla vahva siinä, mitä tekee ja olla lojaali yritykselle, Silvennoinen kannustaa. Hän neuvoo tarkastelemaan työskentelyä yhteistyönä sen sijaan, että keskittyisi yksittäisten asioiden kimpussa näpertämiseen.

–(Menestyäkseen) tulee olla valmis kasvamaan ja kehittymään yrityksen mukana. Tarvitaan intoa kehittää itseään ja olla valmis poistumaan omalta mukavuusalueeltaan, Silvennoinen jatkaa.

Yksi esimerkki epämukavuusaluuesta, jolle Silvennoinen kannustaa suomalaisia lähtemään, ovat ulkomaat.

– Tänä pvänä vähän valitetaan sitä, etteivät nuoret ole valmiita vaikka muuttamaan ulkomaille joksikin aikaa, ei olla mobiileja. Kansainvälinen kokemus on kuitenkin kovaa valttia, kun rekrytoidaan ylempää johtoa.

Nuoret kuulolle!

Nuoria työelämän tulokkaita Silvennoinen kehottaa positiivisuuteen ja reippauteen. Tehtäviä kannattaa olla valmis ottamaan vastaan ja suorittaa ne kunnollisesti, hyvällä mielellä. Hyvä asenne auttaa luomaan kannustavaa ilmapiiriä.

– Ihmisiähän kaikki työyhteisöissä ovat. Ihmisten tulisi työskennellä enemmän hymy huulilla kuin otsa rypyssä.

Silvennoinen paljastaa, että nuorilla on valttikortti it-taidoissa. Teknologia ja tietojärjestelmät kehittyvät koko ajan, joten tietotekniseen osaamiseen kannattaa panostaa, mikäli haluaa tehdä vaikutuksen työnantajaehdokkaisiin.

– It-taidot ovat nuorille helppo oppia kuin vanhemmille. Siihen niissä nuorissa kiinnitetään huomiota.

Silvennoinen on yksi kolmesta asiantuntijasta, jotka pääsivät ääneen 12.2. Helsingissä järjestetyssä Naiset esiin! -paneelikeskustelussa. Puheenvuoroja asiantuntijuudesta, rohkeudesta, johtajuudesta ja tasa-arvosta pitivät myös MTV:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila ja Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, Naisten pankin Reetta Meriläinen.

Korjaus 16.2. klo 12.10: Korjattu paneelikeskustelun ajankohta. Naiset esiin! -paneelikeskustelu pidettiin torstaina 12.2. Haastattelu on tehty samana päivänä, mutta juttu julkaistu vasta maanantaina 16.2.

Lue myös:

    Uusimmat