Onnibus hengenvaarallisesta turmasta: Näin ei olisi saanut käydä – "Ramppi oli peilijäinen"

Onnibussin linja-auto kaatunut kyljelleen moottoritiellä Turusta Helsinkiin – kaksi loukkaantunut lievästi 0:43
Katso video turmapaikalta: Kaksi ihmistä loukkaantui lievästi bussin kaaduttua kyljelleen.

Onnibus-yhtiön kaksikerroksinen linja-auto jyräsi tänään aamupäivällä läpi bussipysäkin Turuntien rampilla. Onnibussin mukaan turma tapahtui peilijääksi muuttuneella tienpinnalla.

Kaksi ihmistä loukkaantui tänään lievästi linja-auton kaaduttua kyljelleen Piihovin liittymän kohdalla Turuntiellä. Ennen kaatumistaan bussi liukasteli paikalla olleen bussipysäkin läpi.

Onnibusin liikennepäällikkö Antti Kallas kertoi STT:lle, että onnettomuuden kulusta tullaan käymään yhtiössä sisäistä keskustelua. 

– Tietojemme mukaan bussipysäkin ramppi oli peilijäinen ja auto lähti luisumaan jarrutuksessa lähestyessään pysäkkiä. Kuljettaja ajoi noin 20–30 kilometrin tuntivauhtia, Kallas sanoi.

– Viranomaisten mukaan rampissa ei ollut hiekoitusta, ja vettä oli satanut jään päälle. Jossittelusta ei tietenkään ole hyötyä, mutta tilanne täytyy analysoida ja käydä läpi myös kuljettajakursseilla. Näinhän ei saisi käydä, hän sanoi.

Aineksia paljon pahempaan

Pelastuslaitoksen mukaan onnettomuudessa oli aineksia paljon pahempaan.

– Bussi oli lähestymässä pysäkkiä ja suistui bussipysäkin läpi. Jos pysäkillä olisi ollut odottamassa ihmisiä, siinä olisi voinut käydä todella huonosti. Ilmeisesti vauhtia ei siinä kohtaa ollut paljon, mutta poliisi tutkii asiaa. Myös ajokelin vaikutusta onnettomuuteen tutkitaan, päivystävä palomestari Markus Rautio kertoi STT:lle.

Kallaksen mukaan Onnibusin linja-auto on kaatunut kerran aiemmin vuosi sitten lumimyräkässä – ja silloinkin selvittiin säikähdyksellä.

Ensimmäisen pelastuspartion saavuttua paikalle kaikki bussissa olleet olivat päässeet ulos ajoneuvosta.

– Matkustajat pääsivät ulos bussin takaikkunan kautta omin neuvoin, Rautio kertoi.

Pahemmalta vältyttiin Raution mukaan myös siksi, että ainakin valtaosa matkustajista oli omien sanojensa mukaan käyttänyt turvavyötä.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) ei toistaiseksi ole aloittamassa tutkintaa onnettomuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat