Onnea! Pääministeri Sanna Marin täyttää tänään 35 vuotta – katso kuvat vuosien varrelta

Pääministeri Sanna Marin: Verotietojen pitäisi olla laajasti avoimia 1:09
Pääministeri Sanna Marin: Verotietojen pitäisi olla laajasti avoimia

Pääministeri Sanna Marin viettää syntymäpäiväänsä 16. marraskuuta.

Pääministeri Sanna Marin täytti maanantaina 16. marraskuuta 35 vuotta. Vuonna 1985 syntynyt pääministeri on syntynyt Helsingissä, mutta vietti kouluvuotensa Tampereen kupeessa Pirkkalassa ja kotiutui vuonna 2007 Tampereelle.

Marin on sateenkaariperheen lapsi ja kasvoi kahden äidin kanssa. Hän kertoo verkkosivuillaan, että ihmisoikeudet, tasa-arvo ja ihmisten yhdenvertaisuus ovat hänen moraalikäsityksensä perusta.

– Kun olin tyttö, ajattelin, että kaikki on mahdollista, koska äitini kertoi minulle, että minusta voi tulla mitä vain. Siksi kerron omalle tyttärelleni joka päivä, että hän on taitava ja että hän osaa. Kannustetaan tyttöjä, koska tytöt muuttavat maailmaa, Marin lokakuussa tyttöjenpäivänä Instagramissa julkaistessaan herttaisen lapsuuskuvan itsestään.

Aktiivisesti jo yli kymmenen vuotta politiikassa toiminut Marin sanoo lähteneensä mukaan politiikkaan, koska hän tahtoo vaikuttaa siihen, miten yhteiskunta näkee kansalaisensa ja heidän oikeutensa.

Ensimmäistä kertaa Marin kansanedustajaksi vuonna 2015 Pirkanmaan vaalipiiristä 10 911 äänellä. Seuraavissa, vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, Marin keräsi miltei tuplasti enemmän ääniä.

Joulukuussa 2019 Marin valittiin pääministeriehdokkaaksi SDP:n puoluevaltuustossa sen jälkeen, kun edeltäjä Antti Rinne oli eronnut pääministerin paikalta. Pääministeriksi hänet nimitettiin 10. joulukuuta 2019 ja hänestä tuli 34-vuotiaana Suomen kaikkien aikojen nuorin pääministeri.

Marinin johtamassa hallituksessa on myös runsaasti muita nuoria naisministerejä ja sekä Marin että hänen hallituksensa olivat tuoreeltaan paljon otsikoissa ympäri maailmaa.

Kesällä 2020 Marin avioitui pitkäaikaisen puolisonsa Markus Räikkösen kanssa. Pariskunta asuu Tampereella Kalevan kaupunginosassa yhdessä Emma-tyttärensä kanssa.

Verkkosivuillaan Marin kertoo, että myös ympäristöarvot ovat lähellä hänen sydäntään. Vapaa-ajallaan hän kertookin paitsi viettävänsä aikaa perheensä kanssa, mutta myös ulkoilevansa mielellään lähiluontokohteissa. 

Syksyllä 2019 Marin aiheutti kohun poseeraamalla Trendi-lehdessä mustassa jakkupuvussa ja Kalevala korun näyttävässä riipuksessa ilman paitaa. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Marin nähdään aina erilaisissa tilaisuuksissa huoliteltuna, samantyyppisiin vaatteisiin pukeutuneena ja hiukset samalla tavalla laitettuina. Pääministeri kertoi Trendin haastattelussa, että valinta on tietoinen, koska naisen ulkonäkö on aina keskustelunaihe.

– Haluan, että keskitytään asioihin, ei siihen, miltä näytä, Marin kertoi lehdessä.

Marinin pääministerikautta on toistaiseksi leimannut maailmanlaajuinen koronaviruspandemia.

– Vaikka tilanne on täällä tällä hetkellä vakaampi kuin muualla, on se silti vakava ja riski taudin voimakkaampaan leviämiseen on suuri. Siksi meiltä kaikilta vaaditaan valppautta ja jaksamista. Kyse on ihmisten terveyden ja hengen suojelemisesta. Jokaisen meidän läheisistä, jotka ovat meille rakkaita, pääministeri muistutti viikonloppuna pitämässään puheessa.

Lue myös:

    Uusimmat