Mainos

Onko yksiavioisuus se oikea tapa elää?

Ihmisen seksuaalisuudesta kiistellään myös tieteen piirissä. Onko ihminen kehittynyt yksi- tai moniavioiseksi; haluaako nainen yksiavioisuutta samalla, kun mies haaveilee omasta haaremista?

Onko monogamia ihmisille "se oikea" tapa elää? Asiasta kiistelevät niin uskonnolliset yhteisöt, tiedemiehet kuin terapeutitkin, kertoo CNN. Monien tahojen mielestä sukupuolten erilaisuus on ongelman ydin: nainen haaveilee yksiavioisuudesta, mies ei. Tämäkään ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa.

Terapiassa käyville pariskunnille voidaan kertoa, että liitto vaatii paljon töitä, mutta samalla vakuutetaan, että omaan kumppaniin sitoutuminen on ihmisille luontaista. Pitkään on uskottu, että uusien kokemusten etsiminen ja uteliaisuus ovat poikkeamia, eikä pitkässä suhteessa tapahtuvia muihin ihastumisia katsella hyvällä. Nämä voivat kuitenkin olla piirteitä, jotka vain liittyvät ihmisen perusluonteeseen.

Metsästys- ja keräilykulttuurissa ihmiset elivät lähekkäin ja jakoivat kaiken. Kuva: Shutterstock

Naisesta tulee "miehen oma"

Metsästys- ja keräilykulttuurissa ihmiset elivät lähekkäin ja jakoivat kaiken. Yksityisyyttä oli hyvin vähän, ja toisiin luottaminen ja esimerkiksi muiden lasten imettäminen omien rinnalla oli elinehto. Maanviljelyyn siirtyminen kuitenkin muutti kaiken: äkkiä oli tärkeää tietää, mihin oma tilus loppui, ja mistä naapurin alkoi.

Nainen lakkasi olemasta keskeinen osa heimoa, ja hänestä tuli miehen "omaisuutta" yhdessä tilusten ja eläinten kanssa, kertoo CNN.

Tutkijoiden mukaan vapaa ja yhteisöllinen seksuaalielämä oli normi vielä 10 000 vuotta sitten. Kun maan omistamisesta tuli tärkeää, niin tuli isyydestäkin: koska perheen lapsi perisi kaiken omaisuuden, oli tärkeää varmistua hänen vanhemmistaan.

Ihminen varusteltu vapaaseen rakkauteen?

Ihminen kutsuu usein apinaa serkukseen, muttemme kuitenkaan toimi "karvaisen sukulaisemme" tavoin. Ovuloiva naarassimpanssi voi antautua useita kertoja päivässä suurimmalle osalle halukkaista uroksista. Myös muilla apinoilla esiintyy seksuaalista vapautta, jossa monogamiasta ei ole kuultukaan.

Tieteen näkökulmasta tarkasteltuna mies on varustettu samantapaista toimintaa varten. Ihmisuroksella on kädellisistä pisin penis, ja hänen kiveksensä roikkuvat kehon ulkopuolella, viileässä ja siemennesteen säilymisen kannalta otollisessa lämpötilassa. Näin mies on valmis kilpailemaan muiden miesten kanssa suvun jatkamisesta.

Naisesta tuli miehen omaisuutta. Kuva: Shutterstock

Myös naisen kyky useampaan kuin yhteen orgasmiin ja hänen ääntelynsä seksuaalisen kanssakäymisen aikana kielivät tutkijoiden mukaan jostakin aivan muusta kuin yksiavioisuudesta.

Oli miten oli, muihin kädellisiin verrattuna ihmisellä on kuitenkin kyky valita, miten hän haluaa elää elämäänsä. Samaan tapaan kuin voimme valita kasvis- ja liharuokavalion väliltä, voimme valita uskollisen, yhteen ihmiseen keskittyvän parisuhteen.

MTV3/Helmi

Lähde: Edition.cnn.com

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.