Mainos

Onko Vanhanen rohkea johtaja vai itsevaltias?

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) päätös nostaa eläkeikää voidaan joko nähdä rohkeana johtajuutena tai itsevaltiaan eleenä. Näihin vaihtoehtoihin on päätynyt politiikan tutkija Erkka Railo.

- Vanhanen kertoi eläkepäätöksen ja vielä lisäsi, että sai idean yksin hiihdellessään Rukan laduilla. Hän kieltäytyy neuvottelemasta ja tekee muita koskevia päätöksiä eristyksissä muista, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Turun yliopiston tutkija Railo sanoo.

Helsingin yliopiston professori Jan Sundberg puolestaan muistuttaa, että ammattiliitot ovat aina voineet kokoontua ja viedä intressejään eteenpäin - niin myös nyt.

- Vanhanen ehkä esittää, että hänellä on enemmän lihaksia kuin mitä on, Sundberg sanoo.

Railo vielä lisää, että tilanne painottaa huonoja puolia Vanhasen imagosta. Tehdyt päätökset luovat hänen mielestään kuvan ihmisestä, jolla ei ole kykyä tehdä kompromisseja tai toimia yhteistyössä.

- Varma resepti, millä saa median kimppuunsa, Railo toteaa.

Kokoomus ei joutunut vastuuseen

Tutkija Railo muistuttaa, että myös hallituspuolue Kokoomus on eläkeiän nostamisen takana, mutta yksin Vanhanen on joutunut vastuuseen. Hänen mielestään Kokoomuksen ja Keskustan kannatuserot voivat olla seurausta tästä.

Professori Sundströmin mielestä Vanhanen otti riskin, koska Suomi ei selviä laman ajasta, jos ammattijärjestöt päätyvät lakkoihin tai muihin voimatoimiin.

- Luultavasti Vanhanen joutuu perääntymään. Jos tulee lakkoja, niin Vanhanen on voimakkaasti osasyyllinen, Sundström sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.