Onko tuttu näky? Poliisi varoittaa vuoden aikana jopa kymmenkertaistuneista katalysaattorivarkauksista konkreettisella esimerkillä

Katalysaattorivarkaudet ovat  poliisin karkean arvion mukaan jopa kymmenkertaistuneeti viimeisen vuoden aikana. Poliisi kehottaakin ihmisiä valppautteen autojen alla makaavien pitkäkyntisten varalta. Itä-Suomen poliisi muistuttaa asiasta hulvattomalla valokuvalla. 

Koko Suomessa poliisille on tänä vuonna ilmoitettu noin 2000 katalysaattorivarkautta, ja näistä Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella rikosilmoituksia on tehty 250 kappaletta. Itä-Uudenmaan poliisi taas epäilee Vantaalla kiinnijääneen kaksikon vohkineen jopa satoja katalysaattoreita vuoden aikana.

Poliisin mukaan useimmiten varkauksien kohteina ovat vanhemmat bensiiniautot etenkin Volvot, Opelit ja Toyotat. Poliisi kertoo, että Mercedes-Benzeistä katalysaattorin irroittaminen on hankalampaa kuin joistakin muista merkeistä ja silti niistäkin on onnistuttu saamaan katalysaattoreita irti.

Poliisi kehottaa kierrättämään vanhan romuauton joko itse tai laillisten romuttamoiden kautta. Katalysaattoreita varastetaan poliisin mukaan myös yksityisissä pihoissa joutilaana seisovista romuautoista, vaikkakin valtaosa varkauksista kohdistuu käytössä olevin autoihin. 

Vantaalla kiinnijääneen kaksikon epäillään vohkineen jopa satoja katalysaattoreita tänä vuonna

Myös Itä-Uudenmaan poliisin mukaan sen alueella on tapahtunut useita katalysaattorivarkauksia.

– Ilmiö on valtakunnallinen ja meidänkin poliisilaitoksen alueella kiinnijääneiden varkaiden epäillään liikkuneen ja anastaneen katalysaattoreita laajoillakin alueilla ympäri Suomea, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan Vantaalta kiinniotetun mieskaksikon epäillään anastaneen tänä vuonna kymmeniä tai jopa satoja katalysaattoreita ympäri Suomea.

Miesten jäljille päästiin laittamalla heidän autonsa seurantaan. Epäillyt otettiin kiinni 4.9.2021 ja he ovat edelleen poliisin huostassa. Miesten kiinnioton jälkeen katalysaattorivarkauksissa on todettu tapahtuneen valtakunnallisesti hienoista laskua.

– Onnistumiset kiinniotoissa ovat hyvän yhteistyön tulosta muiden Suomen poliisilaitosten kanssa, Jämsä jatkaa.

Itä-Suomen poliisi pyytää vihjeitä

Katalysaattorit vohkitaan yleensä öisin. Poliisi kehottaa soittamaan hätäkeskukseen, jos havaitsee parkkipaikalla epäilyttävää toimintaa autojen luona, välissä tai alla. 

Itä-Suomen poliisi pyytää yleisöltä vihjeitä katalysaattorivarkauksia koskevissa asioissa osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai soittaa vihjenumeroon 0295 415 232. Itä-Suomen poliisi tutkii katalysaattorivarkauksia aktiivisesti, ja kuluvan vuoden aikana tekijöitä on jäänyt kiinni jo useita.  

Lue myös:

    Uusimmat